“Maymun çiçeği hastalığı dün İstanbul’da görüldü, artık bize de gelir”
Emekli başhekim Dr.Bülent Dizdarlı son zamanlarda dünyada görülen maymun çiçeği hastalığı hakkında bilgilendirici açıklamalar paylaştı.
Dizdarlı’nın “maymun çiçeği hastalığı haklında bilmeniz gerekenler” başlıklı paylaşımı şöyle:
“Dün İstanbul’da ilk vaka görüldü. Artık bize de gelir.
Çok korkulacak bir durum yok. Yaşanan bir Pandemi değil ama tedbirli olmak lazım.
Bilmeniz gereken bilgileri 8 nadde halinde halk dilinde toparlamaya çalıştım.:
1- Maymun Çiçeği Hastalığı, Orta ve Batı Afrika ‘nın tropikal ormanlarında endemik olarak görülen ve zaman zaman Dünya’nın başka bölgelerine buradan kaynaklı yayılan az sayıda görülen zoonotik yani hayvan kaynaklı bir hastalıktır.
2- Hastalığın kuluçka süresi ortalama 6-14 gün arasındadır. Ancak 21 güne kadar uzayabileceği gibi hasta hayvanın ısırması veya tırmalamasıyla daha kısa zamanda da ortaya çıkabilir
3- Klinik Tablo: Ateş , baş ağrısı, lenf bezlerinin şişmesi,sırt ve kas ağrısı, halsizlik ilk beş günde ortaya çıkan bulgulardır.
Deri döküntüsü, ateş ortaya çıktıktan 1-3 gün içinde meydana gelir. Bunlar gövdeden ziyade yüz, kol ve bacaklardadır. Özellikle %95 avuçlarda ,%75 ayak tabanında vezikül baloncukları oluşur. Genital bölge ve göz de etkilenebilir. Veziküller içi berrak sıvı ile doludur. Bir süre sonra sıvı sararır kabuklar dökülür.
4- Ölüm oranı Afrika dışı ülkelerde %1 in altındadır.
5- Tanı: Klinik bulgular, PCR ve serolojik testlerle konulur.
6- Aşı : 1980 yılına kadar rutin kullanılan çiçek aşısının büyük oranda %85 koruyucu olduğu saptanmıştır.
7- Tedavisinde bulgulara yönelik tedavi yanısıra , bilinen çiçek hastalığına karşı geliştirilmiş ilaçlar kullanılmaktadır.
8- Hasta saptandığında ilk yapılacaklar: Hemen cerrahi maske ile ağzını kapatması istenir. İzole edilip durum sağlık bakanlığına bildirilir.”