Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), küçük çiftçilere yatırım yapılmaması halinde dünyanın düzenli olarak gıda krizi yaşayacağını duyurdu.
IFAD Direktörü Avaro Lario, küçük çiftçilerin kendilerine yetecek kadar üretim yapamadığına dikkat çekerek, daha dayanıklı hale getirilmesi gerektiklerini söyledi.
Lario, şu ifadeleri kullandı:
Dayanıklılık, şu anda enflasyonla yaşanana benzer şekilde gelirinizde bir sarsıntı olduğunda, aşırı hava olaylarından ötürü bir darbe yaşadığınızda, yoksulluk eşiğinden yoksulluğa veya gıda güvencesizliğine düşmeyeceğiniz anlamına gelir.
Direktör, küçük çiftliklere su tedariki ve toprak koruması için düşük faizli kredi, piyasalara erişim ve yüz milyarlarca dolarlık destek sağlanması gerektiğini vurguladı.
Lario, “Küçük çiftçiler kendi gıdalarını bile üretemeyecek durumda. Varlıklarını satıyorlar çünkü geçinemiyorlar” dedi.
IFAD direktörü, dünya liderleri gerekli adımları atmazsa Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle halihazırda kötüleşen gıda krizinin, savaş sona erse bile birkaç yıl sonra tekrar yaşanabileceğini ve kalıcı hale gelebileceğini söyledi.
Lario, “Eğer bir an önce ciddi yatırım yapmazsak, Ukrayna savaşı sonlansa bile iki ila 5 yıla tekrar aynı duruma düşeriz” ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’taki askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından martta küresel gıda fiyatları rekor seviyede artmıştı.
Marttan bu yana düşüş yaşansa bile fiyatlar geçen yıla kıyasla halen yüzde 8 daha yüksek.
Hükümetlerden destek alamayan çiftçilerin uluslararası topluluğun yardımına ihtiyacı olduğunu belirten Lario, şöyle devam etti:
Yoksullukla, gıda güvensizliğiyle ve gıda sistemlerinin finansmanıyla gerçekten başa çıkabilmek her zaman uzun vadeli bir kırsal dönüşüm ve küçük ölçekli üreticilerin sürece dahil edilmesiyle başlar.