Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “Birlik: Belli bir topluluğun yararlarını korumak için kurulmuş dernek” demektir.
Peki; Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, hangi topluluğu temsil ediyor? Tıp Doktorlarını mı Diş Hekimlerini mi?
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin sayfasındaki tarihçeyi okuduğunuzda özetle; “Kıbrıs Türk Hekimleri Birliği’nin (KTHB) 1950’li yıllarda kurulduğu, ancak o yıllarda bir birlik oluşturmak için sayının yetersiz olduğu, daha sonra 20 üye ile Birliğin kurulduğu (kurucu üyelerden birisi veteriner hekim), ilk yönetim kurulunda 3 tıp doktorunun 2 de diş hekiminin bulunduğu, 1967 yılından sonra Birliğe güç katacağı düşüncesi ile Veteriner hekimlerin de Birlik bünyesine alınmasına karar verildiği, bu uygulamanın 1976 yılına kadar devam ettiği, 1976 yılında Veteriner Hekimlerin ayrı yasal birlik kurarak KTHB’nden ayrıldıklarını,” yazdığını görüyoruz.
Yani, aslında “bir” meslek grubunu temsil etmesi gereken Birlik, kuruluşu için gerekli olan yeterli sayıya ulaşamadığı için, yakın meslek gruplarını bir araya getirerek Birliğin kuruluşu sağlanmış.
Günümüzde durum değişti. Gerek yurt dışında (özellikle Türkiye), gerekse de ülkemizde mantar gibi çoğalan üniversitelerden mezun olan doktor ve diş hekimleri sayesinde her iki meslek grubunun sayısı, nüfusa oranla artmıştır.
Yani artık ayrılık zamanı gelmiştir. Herkes kendi yoluna.
Türkiye örneğinde her ilde (bazı birbirine yakın ve küçük illerde birkaç il birleşerek) tabip odaları kurulmuştur. Bu tabip odaları üye sayısı ile orantılı olarak Tabipler Birliği Genel Kuruluna delege göndermekte ve Tabipler Birliği yönetimi seçilmektedir.
Kıbrıs için de benzer bir sistemin uygulamaya konulması zamanı gelmiştir. Her ilçede tabip odaları kurulmalıdır. Bu odaların seçecekleri delegeler aracılığı ile de Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği oluşturulmalıdır.
Ayrıntılar üzerinde konuşulup tartışılabilir. Diş hekimlerinin de kendi birliklerini kurmaları gerekmektedir. Çünkü her iki meslek grubu için de yeterli sayı mevcuttur.
Dün KTTB sayfasında yayınlanan haber, yukarıdaki düşüncelerimde ne kadar haklı olduğumun kanıtı gibi.
Aşağıda gördüğünüz fotoğrafın altındaki açıklama özetle şöyle: “KTTB, 2013 yılından beridir üyesi olduğu Avrupa MAAŞLI HEKİMLER Federasyonu’nun (FEMS) Fransa’da gerçekleşen genel kuruluna katıldı. KTTB’ni Dr. Dt. Ahmet Özant ve Dr. Dt. Nermin Yönel temsil etti. İki gün süren toplantılarda Avrupa ülkelerinde bulunan HEKİMLERİN çalışma şartları, çalışma süreleri, hekim maaşları, iş tatmini, ülkelerin tıp eğitimleri ve tıp fakültesi öğrencilerinin çalışma şartları, tıbbın feminizasyonu gibi konular ele alındı”.
FEMS neymiş? Avrupa’da devlete ait hastanelerde maaş karşılığı çalışan hekimlerin oluşturduğu bir federasyonmuş. Altını çizmeye gerek var mı? Hekimler diyor. Tıp doktorları yani.
Bu fotoğrafın ve bu yazının neresi doğru?
Hekimleri, diş hekimlerinin temsil etmesi doğru mu?
KTTB yönetim kurulunda hekimleri temsil edebilecek tek bir üye yok mu?
Örneğin toplantıda size “Bu toplantı hekimlerin toplantısı, siz diş hekimisiniz, sizi kabul edemeyiz” deselerdi, utanacak mıydınız?
Oraya kadar gidip toplantıya bile katılamadan döneceğiniz için ve Birliğin parasını boş yere harcadığınız için suçluluk duyacak mıydınız?
Gerek KTTB-YK, gerekse tabipler birliğine üye hekimler bunu nasıl kabullenir?
Diş hekimleri ile tıp eğitiminin ilgisi nedir?
“Hekimlerin çalışma şartları, çalışma süreleri, hekim maaşları, iş tatmini, ülkelerin tıp eğitimleri ve tıp fakültesi öğrencilerinin çalışma şartları” ile DİŞ HEKİMİ olan KTTB Yöneticilerinin nasıl bir bağlantısı var?
Bu iki yönetim kurulu üyesi bu toplantıdan ne öğrendiler ve bu öğrendikleri ile tıp eğitimine nasıl bir katkı sağlayacaklar?
Bu katılımın maliyeti nedir? Nereden karşılandı? Yoksa üyelerin aidatları ile turistik gezi mi yapıldı?
Siz hayatınızda hiç böyle saçma sapan bir şey gördünüz veya duydunuz mu?
Bu toplumun ayakta kalan 3-5 kurumundan birisi olan KTTB’ne daha fazla zarar verilmeden bir çözüm üretilmelidir.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, diş hekimleri ile en kısa sürede yollarını ayırmalıdır.
Prof. Dr. Ahmet Terzioğlu