NASA 1 milyar dolarlık kargoyu açamıyor
NASA’nın yedi yıllık çaba sonucu Bennu astereodinden getirdiği numunelerin bulunduğu kapsül eylül ayından beri açılamıyor. NASA mühendisleri kapsüldeki numunelere zarar vermeden kutuyu açmanın yollarını arıyor. OSIRIS-REx, 1,15 milyar dolar ve yedi yıllık emekle Bennu’dan numune toplamıştı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya’ya çarpma tehlikesi bulunan Bennu asteroidinden örnek toplamak için yedi yıl ve 1.15 milyar dolar harcadı.
OSIRIS-REx topladığı örneklerle beraber Eylül ayının sonlarında üç yıllık yolculuğunu tamamlayıp Dünya’ya döndü. NASA, OSIRIS-REx’teki robotik kol aracılığıyla topladığı toz ve kaya parçaları örneklerini incelemek için çalışmalara başladı.
Araştırmacılar önemli bir sorunla karşılaştı. NASA’nın 1.15 milyar dolar ve yedi yıl maliyetli kargosu bir türlü açılamıyor. Bilim insanları kargonun etrafından sızan toz parçalarını inceleyerek araştırma yapmaya çalışıyor.
NASA’nın dört milyar kilometre yol gelen kargosunun ne zaman açılacağı ise bilinmiyor. NASA mühendislerinin içerideki örneğe zarar vermeden kapsülü açmak için çalıştığı belirtildi.
Buna rağmen OSIRIS-REx projesinin başarısız olduğunu söylemek mümkün değil. NASA OSIRIS-REx üzerinde çalışmaya başladığında 60 gram numune toplamayı hedeflemişti.
Halihazırda kapsülün dışına taşan numuna miktarının 70 gram olduğu ifade ediliyor. Yani içindekilere hiçbir zaman ulaşılamasa bile NASA OSIRIS-REx için koyduğu hedefe çoktan ulaşmış durumda. Kapsülde toplamda 250 gramlık numunenin biriktiği tahmin ediliyor.
OSIRIS-REx’İN YOLCUCULUĞU
NASA geliştirmesi yıllar süren OSIRIS-REx’i 2016 yılında fırlatmıştı.
OSIRIS-REx asteroidin yüzeyinden bugüne kadarki en büyük örnekleri topladı ve Dünya’ya döndü.
Kapsülün yolculuğu tam 7 yıl sürmüştü. NASA’nın “OSIRIS-REx” adı verilen uzay kapsülü, sadece dönüş yolcuğunu üç yılda tamamlamıştı.
Osirix-Rex’teki TagSam kolu, 1999’da keşfedilen Bennu asteroidinden numune topladı.