BM, önümüzdeki yıllarda doğal felaket sayısının artacağı konusunda uyardı
Birleşmiş Milletler (BM) yayınladığı raporda dünyanın önümüzdeki yıllarda doğal felaketlerden daha fazla etkileneceği uyarısı yaptı.
BM Afet Riskini Azaltma Ofisi (UNDRR) tarafından hazırlanan rapora göre, 2015’te yılda yaklaşık 400 olan felaket sayısı 2030’da yaklaşık 530’a çıkacak.
Dünyada 1970’den 2000’e kadar yılda 90 ila 100 arasında orta ve büyük ölçekli afet yaşandı.
Rapora göre, 2030’da aşırı sıcak dalgalarının sayısı 2001’dekinin üç katı olacak. Ayrıca yüzde 30 daha fazla kuraklık yaşanacak. İklim değişikliğinin afet sayısındaki artışta önemli yeri olduğu belirtilen raporda, Covid-19, ekonomik krizler ve gıda kıtlığının etkisinin de önemine dikkat çekildi.
“Kısır döngünün içindeyiz”
UNDRR Başkanı Mami Mizutori, insanların bugün afetlerin neye mal olduğunu kavrayamadıklarını beliterek “Kısır döngünün içindeyiz.” dedi.
Mizutori, afetlere yapılan harcamaların yaklaşık yüzde 90’ının sadece yüzde 6’sının yeniden yapılanma ve yüzde 4’ünün önleme ile ilgili acil yardımlar olduğuna dikkat çekti.
Rapora göre, 1990’da afetler dünyaya yılda yaklaşık 70 milyar dolara mal olurken bu rakam günümüzde yılda 170 milyar dolara çıktı.
Bu arada Mizutori, daha iyi uyarılar ve önleme sayesinde yıllardır afet ölümlerinin istikrarlı bir şekilde azaldığını hatırlattı.
Ancak raporun yazarlarından ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden iklim ve sosyal bilimci Roger Pulwarty, son beş yılda afet ölümlerinin önceki beş yıldan “çok daha fazla” olduğuna dikkat çekti.
Orman yangınları ve sıcak hava dalgalarının, Ukrayna’daki bir savaş ile gıda ve yakıt kıtlığı gibi etkilerin bağlantısına vurgu yapan Pulwarty, toplumun afetlere hazırlanması durumunda yıllık ölümlerindeki son artışın geçici olabileceğini kaydetti.
Yoksul ülkeler daha çok etkileniyor
Harvard İnsani Yardım Girişimi’nden Markus Enenkel, “afetlerin daha yoksul ülkeleri ekonomik olarak zengin olanlardan daha sert vurduğunu” söyledi.
Uzmanlar raporda riskleri ele alırken kısa vadeli değil 25 yıl gibi uzun vadeli planlar yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Güney Carolina ‘Hazards Vulnerability and Resilience Institute’ Eş Direktörü Susan Cutter, “eşitsizlik, yoksulluk ve iklim değişikliği gibi riskin arkasındaki faktörlerin azaltılaması gerektiğinin” önemini vurguladı.