Avrupa Birliği (AB), Amazon’u, kendi online platformunda satış yapan daha küçük tüccarlara karşı haksız bir avantaj elde etmek için piyasa hakimiyetini ve verilerini kullandığını iddia ederek, perakende rekabetine zarar vermekle suçladı.
Tecrit uygulamaları nedeniyle online satışların artmasıyla Kovid-19 salgını Amazon’un küresel ekonomideki rolünü güçlendirirken, Avrupa Komisyonu Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi Margrethe Vestager söz konusu suçlamayı yaptı.
Avrupa Komisyonu, Amazon’un hem ticaretle uğraşanlar hem de rakip satıcılar için bir pazar yeri olarak konumunu araştırırken, Amazon aynı zamanda satıcılara kötü muamele iddiasının yanı sıra ikili rolü nedeniyle de ABD’de incelemeye tabi tutuluyor.
AB düzenleyici kurumu, Amazon’un kendi platformunda satış yapan rakipler hakkında verileri nasıl topladığını inceleyerek Amazon’un, kendi ürünlerine daha iyi ulaşılması için neyin popüler olduğunu kanıtlayan hassas bilgileri kullandığını ifade ediyor.
Dünyanın en zorlu antitröst uygulayıcılarından biri olarak bilinen Vestager, düzenleyicilerin Amazon gibi pazar gücüne sahip çift rollü platformların rekabeti bozmamasını sağlamak zorunda olduğunu söyledi.
Şirkete söz konusu suçlamaları resmen bildirdiklerini söyleyen Vestager, Amazon’un platformunda kendi teslimat hizmetini kullanan satıcılara ayrıcalıklı davranıp davranmadığını belirlemek üzere de yeni bir rekabet soruşturması başlattıklarını vurguladı.
Amazon’dan suçlamaya yanıt
Amazon AB iddialarına karşı çıkarak, “Amazon, küresel perakende pazarının %1’inden daha azını temsil ediyor ve faaliyet gösterdiğimiz her ülkede daha büyük perakendeciler var” dedi.
28 milyar dolar ceza çıkabilir
Başlatılan soruşturmada, Amazon’a şirketin yıllık küresel gelirinin yüzde 10’una kadar bir para cezası çıkabilir. 2019 yılında yıllık toplam geliri 280 milyar dolar olan Amazon, soruşturma sonunda kusurlu bulunması halinde 28 milyar dolarlık bir para cezası ile karşı karşıya kalabilecek.
AB Rekabet komisyonu
AB ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonu’nda bulunuyor.
Komisyon, söz konusu soruşturmalarda rekabete aykırı bir durum olup olmadığını değerlendiriyor.
Rekabete zarar verecek durumların tespit edilmesi halinde AB Komisyonu, bu duruma son veriyor ve şirketlere yüksek para cezaları uyguluyor.
AB, Google’a 2019 yılında internet reklamlarında piyasa hakimiyetini kötüye kullanmaktan 1.5 milyar Euro, 2018’de Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı için 4.3 milyar Euro ve 2017’de de internet alışveriş sitelerindeki hakimiyetini kötüye kullanmaktan 2.4 milyar euro para cezası kesmişti.