Ahmet Özsoy yazdı: Basketbolun genel kurulu hakkında
Uzun zamandır spor alanında bir yorum yazmamıştım. Özlememiştim de değil aslında.
Ülkemizde hemen her anlamda sporun ileriye gittiğini yazan-konuşan-iddia eden birini bulamazsınız.
Zaten federasyonların durumuna baktığımızda bunu da net bir şekilde görürüz.
Futbol sponsorlarla ayakta duruyor. Herkes futbolun aldığı 24 milyon TL’den bahsediyor ancak kulüplere düşen pay 500-600 bin TL’dir yıllık. Bu para, mevcut ülke şartları ve ücretler düşünüldüğünde hiçbir kulübe yetmez. Sıradan bir futbol kulübünün Süper Lig’deki yıllık harcaması ortalama 2 Milyon TL’dir mesela..
Futboldan sonra basketbol, hentbol, voleybol, su sporları, atletizm, bisiklet mesela. Olimpik sporların temelini oluşturur bunlar.
Basketbol başkan bulamıyor, hentbol 2 olağanüstü genel kurul sonrası kapıya kilit vurulmasın diye başkan adayı buldu. Voleybolda Enver Kaya son dönem diye söylüyor. Su sporları ülkemizde 1 yıldır faaliyetsiz. Bisikletin başkanı ceza kurulunda, mahkemelerde koşturuyor.
Tenis, badminton, cimnastik…Hepsi ile konuştum hepsi şikayetçi, hepsi ağlıyor. (Tenisi ayrı tutmam için başkan yorum yazdı, kendisinde sorun yokmuş)
Muhatap bulabiliyorlar mı? Dertlerine çözüm üretebiliyorlar mı?
Bu yazımın altına kendileri yazsın bu sorunun cevabını dilerim.
***
Döneyim başlıkta belirttiğim konu olan basketbola.
Mevcut başkan Orhun Mevlit seçildiği günden beridir belli bir kitle tarafından eleştiriliyor, yıpratılmaya çalışılıyor. Kulüp sayısıydı, kadın basketboluydu, transferiydi, dış temasıydı hepsini bir kenarda bırakark yazıyorum.
Futboldan sonra Devletten en çok katkıyı alan federasyon yapıldı. 3×3 basketbolu için Avrupa standartında malzemesi oldu. Salon sporlarında en kalabalık final serisi ve en görmekli final-four organizasyonlarına imza atıldı. Futbol dışında en iyi pazarlanan spor branşı haline getirildi. Üstelik futbol dışında en fazla yönetici ile idare edilen federasyon haline dönüştü basketbol. Hatta basketbol tarihinde bile “belki de” en fazla kişinin aktif yönetici olarak çalıştığı bir döneme imza atıldı.
Gelin gelelim ki seçim zamanı gelince mevcut yönetim içinden Ali Tüzünkan başkan adayı olmaya karar verdi. Mevcut tüzük ile Tüzünkan’ın adaylığı yasal olarak uygun olmadı. Bu süreçte de Orhun Mevlit yönetimi yine eleştirildi. Tüzükte yazmasına rağmen “o” kitle Mevlit’i eleştirdi yine! Ama bilinçi, ama bilinçsiz…
Mevlit aday olmadı, Ali Tüzünkan’ın da adaylık müracaatı kabul edilmedi, federasyonda genel kurul sonrası görev Divana kaldı.
Divan Başkanı Tahir Soyer, yardımcıları Hakan Atamtürk ve Talat Yalkut. Kısaca Soyer-YDÜ-KOOP temsilcileri Divanı oluşturdu. Basketbolun omurgası şu an için bunlar..
***
Divan başkanı Tahir Soyer ile görüştüm bugün. Mevcut tüzük ile Ali Tüzünkan’ın adaylığının kabul edilmeyeceğini söyledi bana. Şu ana kadar da başka adaylık müracaatı yapan olmamış.
Süreç neyi yarattı? Basketbolun başkansız kalmasını!
Bugün için basketbol federasyonu hakkında olumlu düşünen biri var mı? Bu sorunun cevabını da yorum kısmına yazarlarsa okuruz.
Şahsi fikrimi yazıyorum. Bu genel kurul süreci Orhun Mevlit’e zarar vermemiştir. Mali raporu ve faaliyet raporu aklanmış biri sonuçta. Bu süreç bence Ali Tüzünkan ismini yıpratmıştır diye düşünüyorum.
Basketbolun bugün için başkansız kalmasının nedeni tek kelime ile “hırs”tır!