ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgını dolayısıyla suçladığı Dünya Sağlık Örgütü’ne sağladıkları fonu durdurduğunu açıkladı.
Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen Koronavirüsle Mücadele Görev Gücü basın toplantısında gündemi değerlendirdi.
Trump, DSÖ’nün salgının dünya geneline yayılmasında ciddi sorumluluğunu olduğunu ve bu konuda en başta örgütün dünyayı yanılttığını savundu.
Trump bu kararı alırken yönetiminin, “DSÖ’nün salgın konusundaki ihmal ve örtbaslarını değerlendirdiğini” de sözlerine ekledi.
ABD’nin DSÖ’ye yıllık 400 ila 500 milyon dolar arasında bir fon sağladığını ifade eden Trump, “Buna karşı Çin sadece 40 milyon dolar sağlıyor.” dedi.
DSÖ’nün “Çin’den yapılan seyahatlerin durdurulması” çağrılarına kulak tıkadığını ve bunun büyük bir hata olduğunu savunan Trump, kendisinin bunlara bakmadan Çin’den ABD’ye yapılan seyahatleri en başta durdurduğunu yineledi.
‘Temel görevini yerine getiremedi’
Trump ayrıca, “Çin’in tezlerini savunmakla” ve “Vuhan’da salgının nasıl yayıldığına ilişkin güvenilir bir soruşturma yapmamakla” suçladığı DSÖ için, “Onca yılın ardından artık en temel görevini yerine getiremeyen Dünya Sağlık Örgütü sorumlu tutulmalıdır” dedi.
DSÖ’nün salgına ilişkin geç adım atmasının tüm dünyaya çok zaman kaybettirdiğini de ifade eden Trump, salgınla ilgili ilk uyarıları yapan Çinli doktorların ortadan kaybolması konusunda da örgütün sessiz kaldığını dile getirdi.
ABD Başkanı Trump, daha önceki açıklamalarında da Dünya Sağlık Örgütünü sert ifadelerle eleştirmiş ve örgütü Çin tarafında yer almakla suçlamıştı.
WHO, 11 Mart’ta pandemi ilan etti
WHO, 11 Mart’ta da koronavirüsü “pandemi” (küresel salgın) olarak sınıflandırmıştı.
O dönemde ABD ve İngiltere dahil bazı ülkeler WHO’nun tavsiyelerini yerine getirmemiş, örgütün başkanı Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus bu duruma tepki göstermişti.
Trump ise Şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada, koronavirüsün ABD’de yayılmasının kaçınılmaz olmadığını söylemiş, “Amerikalılar için tehlike düzeyi çok düşük” demişti.
Trump o dönemde ABD’de 15 olan koronavirüs vakalarının sayısının “birkaç gün içinde” sıfıra düşeceğini de iddia etmişti.
ABD merkezli Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre ABD’de koronavirüs vakalarının sayısı 600 bini aştı, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu 25 binden fazla kişi hayatını kaybetti.