Başbakan Üstel: Doğal afetlere hazırlanmak için kolları sıvadık
Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen depremde arama kurtarma çalışmalarına katılan ve destek verenlerin yaptığı fedakarlıkların unutulmayacağını söyledi.
KKTC’nin süratli bir şekilde doğal afetlere hazırlanması için kolları sıvadıklarını dile getiren Üstel, olası bir doğal afette zarar görmemek adına neler yapılabileceği, ne gibi önlemler alınabileceği konusunda çalışmaların sürdüğünü, binaların kontrolden geçirileceğini, risk oranına göre gerekli önlemlerin alınacağını belirtti.
Türkiye’de deprem felaketi yaşanan bölgelerdeki arama kurtarma çalışmalarına katılan, destek veren, milletvekilleri, işadamları, sivil havacılık, gönüllüler, GAÜ, DAÜ ve Kuzey Kıbrıs Turkcell temsilcilerine takdir belgeleri bugün Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen törenle verildi.
Saygı duruşuyla başlayan törende Başbakan Ünal Üstel konuşma yaptı.
-Üstel
Türkiye Cumhuriyeti’nde 6 Şubat tarihinde meydana gelen asrın felaketinde hayatın kaybedenlere rahmet, yaralananlara şifa dileyen Üstel, ailelere de sabır diledi.
Üstel, depremden sonra KKTC’nin tek yürek olarak Anavatan Türkiye’ye yardım ve destek ulaştırdığını, işadamlarının, milletvekillerinin bölgeye gitmek için birbiriyle yarıştığını söyledi.
Türkiye’ye 70 ülkeden insan gittiğini, yardımlara bakıldığında Azerbaycan ile KKTC’nin ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Üstel, Türk insanının bu acı gününde Türkiye’nin yanında olduğunu, her şeyiyle katkı koyduğunu belirtti.
“Üç bayrak tek millet, bu depremde bunu bir kez daha ispatladık” diyen Üstel, bu yardım çalışmalarına katkı koyan herkese teker teker teşekkür etti.
Depremin yaşandığı ilk günden itibaren ulaştırılan yardımlar, ek gemi ve uçak seferlerine değinen Üstel, yapılan bu seferlerle, hem depremde yaşamın yitiren hem de zarar gören KKTC vatandaşlarının tümünü ülkeye getirdiklerini söyledi.
Üstel, Atatürk Spor Salonu’nda gönüllülerin gece gündüz demeden yardımların ulaşması için çaba harcadığını, tırlar dolusu yardım malzemesinin Türkiye’ye ulaştırıldığını dile getirerek, tüm gönüllülere teşekkür etti.
Üstel, KKTC’ye gelen depremzedelere yardım etmeye devam ettiklerini belirtti.
-“Doğal afetlere hazırlık için kolları sıvadık”
KKTC’nin süratli bir şekilde doğal afetlere hazırlanması için kolları sıvadıklarını dile getiren Üstel, topluma da çağrıda bulunduklarını kaydetti.
Üstel, olası bir doğal afette zarar görmemek için neler yapılabileceği, ne gibi önlemler alınabileceği konusunda çalışmaların sürdüğünü söyleyerek, okulların, hastanelerin kontrolden geçirildiğini, risk oranına göre önlemler alınacağını belirtti.
Bütçe rakamlarına değinen Üstel, ülkeyi doğal afetlere hazır hale getirmek için gereken bütçe miktarını sağlama konusunda sivil toplum örgütleri, sendikalar, siyasi partilerle görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Üstel, ülkeyi doğal afetlere hazır hale getirmek, Türkiye Cumhuriyeti’nde depremden zarar görenlere yardım etmek, depremden etkilenen 11 ilde öğrenim gören öğrencilere yardım etmek gibi öncelikler belirlendiğini ve kaynak arayışına gidildiğini belirtti.
Yapılan istişareler sonunda Meclis’e götürülen yasa tasarısına muhalefetin “yasanın içeriğini anlamadık” demesi üzerine siyaset yapmamayı seçerek, yasanın birlikte hazırlanmasına imkan vermek için geri çekildiğini söyleyen Üstel, ad hoc komite kurulduğunu ve çalışmaların başladığını anımsattı.
“Bizim hedefimiz en erken şekilde yasayı geçirerek ülkeyi doğal afetlere en erken sürede hazır hale getirmektir” diyen Üstel, ancak ana muhalefetin komiteden çekildiğini, hükümeti de “samimiyetsizlik ve ciddiyetsizlik suçladığını” belirtti.
Yasada harcama yapılacak kalemlerin belli olduğunu, kuruşuna kadar hesap verilir şekilde hazırlanıldığını dile getiren Üstel, oluşturulan denetleme mekanizmasının yapılacak harcamaları denetleyeceğini, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bu mekanizmaya dahil olacağını kaydetti.
Üstel, “Maalesef politika yapılıyor. Biz bunu yapmayacağız, yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Şampiyon Melekler Köyü Projesi için bin prefabrik konut yapılacağını dile getiren Üstel, Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu ve hükümetin ortak çalışma yapacağını ancak bütçenin yeterli olmadığını belirtti.
Hükümetin tasarruf anlamında yapması gerekenleri yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyleyen Üstel, “Zaman Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ne yardım zamanıdır. Şimdi Türkiye’nin yanında olmayacaksak ne zaman olacağız” dedi.
Şampiyon meleklerin isminin yaşatılması için her şeyin yapılacağını, her projeye destek verileceğini dile getiren Üstel, köyün kurulacağı bölgeye giderek inceleme yapmayı planladıklarını belirtti.
Başbakan Üstel, konuşmasında yardım çalışmalarına katılan herkese teşekkür ederek, “Yaptığınız fedakarlığı unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.
Konuşmaların ardından deprem bölgelerinde yardım çalışmalarına katılanlara teşekkür belgeleri sunuldu.