Batı, Ukrayna’ya şimdiye dek nasıl destek oldu ve hangi taleplerini karşılayamadı?
Rusya – Ukrayna savaşının 24. gününde de çatışmalar devam ederken, savaşın başından beri birçok Batılı ülke Kiev’deki direnişe silah ve askeri teçhizat desteği veriyor.
Fakat Ukrayna’nın bugüne kadar uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve S-300 hava savunma sistemi gönderilmesi gibi henüz yerine getirilmeyen talepleri de var.
Peki Batılı devletler şimdiye dek Ukrayna’daki direnişe nasıl destek sağladı? Ukrayna’nın hangi taleplerini yerine getirirken hangi isteklerini karşılamadı?
Silah yardımları
“Kamikaze” drone’lar
ABD, amiyane tabirle “kamikaze” drone’u olarak adlandırılan Switchblade insansız hava araçlarını (İHA) Ukrayna’ya göndererek Rusya’nın istilasına karşı savaşa katkı sağlayacak.
Küçük ve taşınabilir bu İHA’lar çarpma anında patlayan savaş başlıkları taşıyor ve yaklaşık 9,5 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor.
Stinger füzeleri
Hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlara yönelen ve yaklaşık 8 kilometre menzili bulunan bu füzeler, 3,5 kilometre civarı irtifadaki hedefleri vurabildiği gibi düşman ve müttefik hava araçlarını ayırabilecek sistemlere de sahip.
Javelin tanksavarlar
Tek asker tarafından omuzdan ateşlenebilen güdümlü Javelin füzelerinin yaklaşık 2,5 kilometre menzili var.
AT-4 zırh delici tanksavarlar
İsveç yapımı tek kullanımlık AT-4’ler dünyada en yaygın kullanılan hafif tanksavar silahlardan biri. Tek atış özelliğine sahip tanksavarlar genellikle zırhlı araç ve tahkimatlara karşı etkili.
Patriot hava savunma sistemleri
Patriot füzeleri, bilgisayar sistemine bağlı bir radarla hedefini takip ederek kısa menzilli balistik füzeleri, gelişmiş hava araçlarını ve seyir füzelerini yok etmek için kullanılıyor.
ABD yapımı füzelerin yaklaşık 160 kilometre menzili var. ABD, Ukrayna’daki çatışmaların NATO müttefiki diğer ülkelere de sıçrayabileceği endişesiyle bu ay Polonya’ya da iki Patriot bataryası gönderdi.
Yaptırımlar
Rus yetkililer ve oligarklar
ABD, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık (BK) ve Kanada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başta olmak üzere birçok üst düzey yetkili ve Rus oligarka yaptırım uygulama kararı aldı.
SWIFT
Söz konusu Batılı ülkeler bazı Rus bankalarını, finans kuruluşlarının işlemlerle ilgili bilgileri yüksek güvenlikli bir ortamda almasını sağlayan SWIFT sisteminden çıkardı.
SWIFT, dünya çapında 200 ülkede 11 bin finans kuruluşu tarafından kullanılıyor.
Enerji ve petrol
AB yetkilileri, bu yıl Rusya’dan ithal ettikleri doğalgazı üçte iki oranında azaltarak 5 milyon küpe düşüreceklerini söyledi. AB ayrıca doğalgazda Rusya’ya bağımlılığı 2030’a kalmadan sonlandırmak için bir proje yürüttüklerini de açıkladı.
ABD Başkanı Joe Biden da Rusya’dan petrol, doğalgaz ve kömür satın almayacaklarını duyurdu.
BK ise 2022 sonuna kadar Rusya’dan petrol ihraç etmeyi sonlandıracaklarını ve doğalgaz tedariki için de alternatif yollar arayacaklarını açıkladı.
Almanya da Rusya’yla yürütülen tartışmalı Kuzey Akım 2 projesinin askıya alındığını duyurdu.