Beyaz Saray: Şu anda nükleer alarm seviyemizi değiştirmek için bir neden yok
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsayan “caydırıcı güçlerini” özel savaş görevi durumuna geçirmesinin ardından ABD’nin nükleer alarm seviyesini değiştirmediğini bildirdi.
Psaki, MSNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, Putin’in nükleer adımının ardından nükleer alarm seviyelerini değiştirmek için bir nedenlerinin olmadığını belirterek, “Biz alarm seviyemizi ve değerlendirmemizi değiştirmedik. Ancak Rusya tehdidine karşı gözümüzün açık olması da lazım” dedi.
Öte yandan adının açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisi ise “Putin’in adımını değerlendiriyoruz ancak şu aşamada nükleer alarm seviyemizi değiştirmek için bir neden yok” ifadesini kullandı.
Yetkili, “Nükleer silahlara ilişkin provokatif söylemlerin tehlikeli olduğunu ve bundan kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz” uyarısında bulundu.
1800 konuşlandırılmış nükleer savaş başlığı var
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) geçen yıl yayımladığı verilere göre, Rusya, 6 bin 255 nükleer başlıkla dünyada ilk sırada yer alıyor.
Rusya yönetiminin sahip olduğu nükleer silahların sayısında 2020’ye oranla geçen yıl 120 adet azalma oldu.
Rusya’nın 1800 konuşlandırılmış nükleer savaş başlığı bulunuyor.
Öte yandan Rusya’yı 5 bin 550 nükleer silah ile ABD takip ediyor ve bu iki ülke hala dünyadaki nükleer silahların yüzde 90’nından fazlasına sahip.
ABD’nin yanı sıra Batı Bloku’nda yer alan Fransa 290, İngiltere ise 225 nükleer başlığa sahip.
Rusya’nın süpersonik füzeleri
Rusya süpersonik füze sisteminde oldukça etkin. Ruslar, SSCB döneminden itibaren kısa ve orta menzilli süpersonik füzelerin yanı sıra kıtalararası uçuş yapabilen süpersonik füzeler geliştiriyor.
Rusya, P-800, Oniks gibi pek çok türde ve sayıda süpersonik füze üretirken, nükleer enerjiyle çalışabilen ve nükleer başlık taşıyan kıtalararası seyir füzesi 9M730 Burevestnik, Rusların en stratejik silahlarından biri olarak kabul ediliyor.
Rusya’nın denizden ve karadan fırlatılabilen ve yaklaşık 1000 kilometre menzile erişebilen Tsirkon füzesi, Mach 4,5 ile Mach 6 arasında yüksek süpersonik ila hipersonik hızlara ulaşmayı hedefliyor.
Öte yandan, Rusya’nın Hindistan ile ortak geliştirdiği BrahMos I adlı süpersonik füze, alanının en iyilerinden biri olarak görülüyor.
Ses hızının üç katına (Mach 3) çıkabilen ve 290 kilometre menzili bulunan BrahMos I, Rusya’nın Oniks füzesinin bir uyarlaması. 300 kilograma kadar konvansiyonel savaş başlığı taşıyabilen BrahMos I, havadan, denizaltından ve gemiden fırlatılabiliyor.
Rusya’nın elindeki bir başka dikkat çekici hipersonik füze ise Kinjal. Moskova yönetimi Kinjal hipersonik füzesinin tanıtımını 2018’de yapmıştı.
Ru güçleri, 19 Şubat’ta düzenlenen nükleer üçleme tatbikatında hipersonik füzeler Kinjal ve Tsirkon’u da kullandığını duyurmuştu.