“Etik memleketin meselesidir”
Serkan SOYALAN
Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği’nin eğitim faaliyetleri kapsamında önceki gece deneyimli gazeteci Ali Baturay’ın konuşmacı olduğu panelde “Medyada Etik” konuşuldu.
Panelde konuşan Baturay, “etik” konusunun sadece medyanın meselesi değil, memleketin meselesi olduğuna vurgu yaparken, etik değerlerin ta en yukarıdan ihlal edildiğini örneklerle vurguladı.
“Bir yerde adam kayırmacılığı, torpilden bahsediyorsak, orada etikten bahsedemeyiz” diyen Baturay, bizim ülkemizde bunların hayatımıza girdiğini söyledi.
Etik, genel olarak, geçmiş, günümüz ve gelecekte insanların davranışlarının iyi ya da kötü, doğru veya yanlış yönden değerlendirilmesini içeren ve dünyanın her yerinde geçerli olması beklenen ilke ve kuralların bütünü olarak tanımlanabilir.
Medyada sahiplik yapısının değiştiğine de vurgu yapan Baturay, iş insanlarının medya organlarını, amaçlarına ulaşmak adına kullandığına dikkat çekti.
Konuşmasında medyanın en önemli sorunlarından birinin mesleki dezenformasyon olduğunu söyleyen Baturay, hiçbir şeyi görmeyen gazetecilerin olduğu gibi, her olayı haber yapmaya çalışanlar olduğunu da belirtti.
Medyada masumiyet karinesinin önemine dikkat çeken Baturay, araştırmacı gazeteciliğin yavaş yavaş yok olduğunu söyledi ve “Haberi en hızlı ben vereceğim” yarışının, hataları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
Baturay sunumunda medyada etik kavramını örneklerle yorumladı. Ardından da soruları cevapladı. Son dönemde ülkemizde medyaya baktığımızda, basın ilkelerinin çok uzağında olan birçok ismin, sosyal ağlar üzerinden toplumu (doğru veya yanlış örneklerini sıralayabiliriz) bilgilendirmeye çalıştığını gözlemliyoruz.
Medyanın tek görevi, gazeteciliğin temeli olan 5N 1K’nın “ne” sorusuna cevap bulmak değildir. Yeni medya büyük ölçüde “Şu an ne oluyor?” sorusuna hızlıca cevap vermeyi temel işlevi olarak algılamaktadır.
Peki bu noktada “Neden?” ve “Nasıl?” soruluyor mu?
Haber toplama, dağıtımı, işleme ve sunumunun da yeni medya ile artık değiştiğini gözlemliyoruz.
Eskiden geleneksel medya ile medya organlarının okuyucuya, izleyiciye veya dinleyiciye sundukları toplumla buluşurken, artık haber, çok farklı formlarda düzenelenip, tasarlanıp, sunulabiliyor. Haber metninin yanı sıra, görüntü, ses, grafik ve diğer multimedya araçlarından da yararlanılabiliniyor.
Ama yazımızı toparlarken şunu da bir kez daha hatırlatalım; haber araştırmadır, haber özgünlüktür, haber röportajdır, haber emektir…