Test ücretlerinin 1 Eylül itibariyle ücretli olacağı yönündeki Bakanlar Kurulu kararında, test zorunluluğu olan sektörlerde çalışan emekçilerin test ücretlerini işçinin mi yoksa patronların mı ödeyeceği konusu, İş Yasası’na bakıldığında “patronun sorumluluğunda” fakat ilgili Bakanlar Kurulu kararı “işçi ya da işveren” diyerek konuyu muallakta bırakıyor…
Hükümetin, PCR ve antijen testlerini 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren ücretli yapma kararı sonrası, özellikle test zorunluluğu olan sektörlerde çalışan emekçilerin test ücretlerini kimin ödeyeceği merak konusu halini aldı.
Zira Bakanlar Kurulu’nun söz konusu kararında, “test giderlerinin iş yerleri veya çalışanları tarafından karşılanacaktır” şeklindeki ifadeler, test ücretlerini kimin ödeyeceği konusunu adeta muallâkta bırakıyor.
“BU MALİYET YASAL OLARAK PATRONLARIN SORUMLULUĞUDUR”
Konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Çalışma Müfettişi ve Bağımsızlık Yolu üyesi Münür Rahvancıoğlu, İş Yasası’nın 58(2) maddesine atıfta bulunarak, Yasa gereği, test maliyetinin patronların sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
YASA NE DİYOR?
Yasa’nın ilgili maddesinde, şu ifadelere yer veriliyor:
“İşe girişlerde alınacak sağlık raporu ile ilgili masraflar işçi tarafından karşılanır. İşin devamı süresince alınacak sağlık raporları ile ilgili masraflar ise, işveren tarafından karşılanır ve bu amaçla işçinin ücretinden hiçbir kesinti yapılamaz.”
Rahvancıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Hükümetin PCR-Antijen testlerini 1 Eylül’den itibaren ücretli yapma kararı alması, en çok da çeşitli sektörlerde çalışan emekçilerin zorunlu PCR maliyetleri boyutuyla tartışmalara neden olmaktadır.
Yaygın test yapılmasını çalışma hayatı dışında da olumsuz etkileyecek ve virüsle mücadelemize zarar verecek bu karara karşı mücadele edilmesi önemlidir. Ancak karar yürürlükte kaldığı müddetçe, test maliyetleri ile ilgili yasal yükümlülüklerin de bilinmesi gerekiyor.
İş Yasası’nın 58(2) maddesi, “İşe girişlerde alınacak sağlık raporu ile ilgili masraflar işçi tarafından karşılanır. İşin devamı süresince alınacak sağlık raporları ile ilgili masraflar ise, işveren tarafından karşılanır ve bu amaçla işçinin ücretinden hiçbir kesinti yapılamaz” demektedir.
Mevcut sendikasız, örgütsüz özel sektör koşullarında; patronların bu ciddi miktardaki test maliyetini işçilerin sırtına yıkmaya çalışacakları aşikardır. Ancak benim görüşümce, yukarıdaki maddeden de anlaşılacağı gibi, bu maliyet yasal olarak patronların sorumluluğudur…”