Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar ve Başbakan Yardımcısı Dış İşleri Bakanı Kudret Özersay biraraya geldi. COVID-19 salgını kapsamında ülke genelindeki durum görüşüldü.
Cumhurbaşkanı Mustaf Akıncı toıpolantı sonrası şu açıklamaları yaptı:
“Önümüzdeki süreç için değerlendirmeler yaptık. Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışma Kurulundaki arkadaşlarımızın ortaya koyduğu görüşleri ve Ekonomik Kurulumuz’un görüşlerini kendilerine aktardım.
İçinde geçtiğimiz dönemde el birliği ile, adım adım dayanışma içinde, bu süreci götürmemizin gerekli olduğunu konuştuk.
Bütün dünyada insanlar çok zorlu bir dönemden geçiyor.
Her gün ölüm sayısı, vaka sayısını, evlerimizden takip ediyoruz. İnsanlığın bu felaketten bir an önce kurtulması en büyük arzumuzdur.
Ancak bu iş böyle bir çırpıda son bulacak gibi değildir.
Biz kendi nüfus boyutumuzda yaşamak olduklarımızı en az hasarla içinden çıkmak için her tedbiri almak durumundayız ve almakta olduğumuz tedbirlerde gevşememek durumundayız. Yatay bir seyir devam etmektedir. Bundan da memnunuz. Ancak rehavete kapılmamak lazım. Zaten O noktada değiliz.
Yapılan test sayılarına baktığımızda dünyanın bayağı gerisindeyiz. O nedenle bizim sağlık danışma kurulu önerileri doğrultusunda test sayılarında bir artışı sağlamamız gerektiği kanaatindeyiz. İnsanlarımızın evde kalmaya devam etmelerini söylüyoruz. Zorunlu olarak dışarı çıkmak isteyen insanlarımızın maske takarak çıkmalarını sağlamak. Bilmeden taşıyıcı olabilecek insanlarımız var. Maskesiz olunca etrafa yayma oranı var. Herkes maske kullanırsa bir birini korumuş oluruz.
Bir diğer nokta acele ile yeniden normal hayata hemen dönüşe geçilmemesi gerektiği noktasında hem fikir olduk. Bu konuda hükümetin karar alırken temkinli davranmasını bekliyorum. Her şey olup bitmiş değildir. Sıkıntılı bir süreç var ekonomik çark dönmüyor. Ama sağlık olmadıktan sonra hiçbir çark dönmez.
Benim kanaatim Bizim de Nisan sonuna kadar bu temkinli tavrımızı sürdürmek lazım. evde kalma politikasını sürdürmek lazım. Çıkmak zorunda olanların da mutlak maske takılmasını zorunlu hale getirmek lazım.
Test sayısını da mutlaka artırmamız lazım. Bu konudaki sıkıntıyı da çözmek lazım. Bilindiği gibi bu dönemde devletin toplumun en büyük yardımcıları yerel yönetimlerdir. Onlara %25 kesinti yapılması doğru değildi. Bu kesinti yerine onlara daha fazla destek yapılması lazımdı.
Cumhurbaşkanlığında gıda yardımı ve diğer konularda olsun bazı sorunları olduğu, bazı insanların muhatap bulamadıkları, nereye başvuracaklarını tam çözemediklerini ve bu konudaki zaafı bir an önce çözülmesi gerektiğini ve insanlara yetkili kişiler ile ulaşım imkanlarının bildirilmesi lazım.
Bize gelen hususlardan biri de COVID 19 testlerinin nerede yapıldığı. Koronavirüs dışındaki hastalıklarda insanlarımız nerelere baş vuracaklar? Bu konuda bilgi sahibi olmadıklarını söylüyor vatandaşlarımız. İnsalarımıza bu konuda da bilgi verilmesi lazım.
Dış kaynakların yanı sıra iç kaynakların da harekete geçebilmesi için ekonomik danışmanlarımızın hazırladıkları bir öneriyi başbakan ve yardımcısı ile paylaştım..
Karantina altında olanların bazı sorunları var. Yenierenköy, Dipkarpaz halkının yaşadığı sorunlar var. Orada oluşan koordinasyon komitesinin daha sıklıkla çalışması gerekir. İnsanlarla iletişimin kopuk olmaması gerekir. Bu kurumla beldeler arası iş birliği yapılması gerekir.
BU dönemde dayanışma içinde birlikte hareket etmek zorundayız. Bu yüzden bir birimizi dinlememiz lazım. Uzmanlara kulak vermemiz lazım. Bu konuda sağlık kurlumuzun ve ekonomik alandaki danışman arkadaşlarımın fikirlerini kendileri ile paylaştım. Alttan gelen önerileri paylaştım konuştum.
Bu düşüncelerle halkımıza sağlık diliyorum. Tedbiri elden bırakmayın. Evde kalmaya devam diyorum.
Akıncı bir soru üzerine “13 Mart günü sokağa çıkma yasağı önerisi yapmıştım. Eğer bu uygulansaydı 15. gününü sonunda kaçtane vaka olduğu ortaya çıkacaktı ve konuyu 15 gün içinde kontrol altına alma şansımız olacaktı. Ancak hükümet bunu yapamadı. Yapmadı. Başbakan sokağa çıkma yasağı kesinlikle getirilmeyecek dediydi. Ancak peyder pey kısmi sokağa çıkma yasağı gibi, bölgesel tam sokağa çıkma yasağı gibi önlemler alındı. Bazı bulaş vakalarının olabileceğini söylemiştim ve söylediğim oldu ve bazı kişilerin bulaşı gerçekleşti.
Bunlar eğer yapılsaydı daha iyi olurmuydu? evet belki çok daha iyi olurdu. Belki de can kaybı da olmazdı.
Ancak şu andaki tabloya da bakacak olursak diğer ülkelere göre iyimser bir tablomuz var. O yüzdem aman dikkat. gevşeme yok. Önümüzdeki haftalarda önümüzü daha rahat görebiliriz.
Henüz daire açacak noktada değiliz. Tersi gelişmelerle de karşılaşabiliriz. O yüzden önlemlerden gevşemeden evde kalmaya devam edeceğiz.