Deniz Erdağ yazdı: Para yok branş çok
Pandemi sonrasında spor federasyonlarının içerisinde bulundukları durumdan çıkıp sporun daha geniş kitleler tarafından yapılabilmesi için 2022 döneminde katkı paylarının artırılacağı ifade edilmişti. Bu bağlamda 2022 Devlet bütçesinden spora 7 milyon 705 bin TL aktarılmış ve federasyonlara yıl içerisinde gösterdikleri ve daha sonra gösterecekleri faaliyet programları incelenerek eşit şekilde bölüştürülmüş, aktarılan bu bütçelerle faaliyetlerini sürdürmeleri istenmişti.
Daha aktif görünen faaliyet programları daha yoğun bulunan spor federasyonları bu pasta içerisinden daha büyük paylar almıştı. Hani büyük paylar demişken öyle milyon TL cinsinden değil birkaç yüz bin TL olarak. Hal böyle iken aktarılan bütçeler incelendiğinde mevcut şartlarda ve günün koşullarına göre bırakın yurt dışı temas yapmayı ülke içerisinde liglerin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi faaliyetlerin sürdürülebilmesi bile mümkün görünmüyordu.
Atletizm, Basketbol, Hentbol ve Voleybol 540000 TL’lik bütçe ile başı çekerken Su Sporları ve Tenis Federasyonlarının 400000 TL ile en yüksek ikinci bütçeyi aldığını biliyoruz. Diğer federasyonların aldığı rakamlardan bahsetmiyorum zira aldıkları rakamlarla bir şeyler yapmaları ancak mucize eseri olarak tanımlanabilir.
Düşünün Federasyonların aldıkları bu paralarla ligleri organize etmeleri, hakemleri ödemeleri, kulüplere verilecek ödülleri belirlemeleri, varsa yurt dışı temas sağlamaları ve günün sonunda gösterdikleri faaliyetlerin değerlendirilerek bir sonraki sene alacakları bütçeyi arttırması için Spor Dairesine bir şeyler kanıtlamaları gerekiyor.
Böyle bir düzen içerisinde bireysel spor branşlarında faaliyet gösteren birçok sporcunun yurt dışında temsili yet yapması mümkün görünmüyor. Federasyonların kıt kanaat yönetebildikleri yapıları dışında kendi branşlarında başarılı olan birçok sporcuyu ödüllendirmek noktasında bile ciddi sıkıntılar yaşadığı aşikâr.
Gelelim amiral gemisine. Güvenilir kaynaklara göre Futbol federasyonuna aktarılan miktar yaklaşık 12 milyon TL bu miktar saha bakımları ve diğer giderler eklenince yıl içerisinde yaklaşık 18 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor. Geçenlerde okuduğum bir haberde sadece BTM müsabakalarında görev alan hakemlere 600000 TL ödeme yapıldığı ifade ediliyor.
Her şeyin ötesinde CONIFA için Devlet erkânı kollarını sıvamış memleketi nasıl tanıtırız derdiyle uğraşıyor. Daha önceki yazlarımda da belirttiğim gibi bu memlekette ülkenin tanıtımını yapabilecek o kadar sporcu ve federasyon varken sadece BTM hakemlerinin aldığı bütçeyi bile alamayan ve kendilerine bahşedilen üç, beş kuruşla mucizeler yaratmaya çalışan bu yapıya ve içindeki kahramanlara hak ettikleri değer ve bütçeler ayrılsa neler yapılabilir siz hayal edin.