Ülkemizde havaların ısınması ile vatandaşlar denizlere gitmeye başladı. Deniz kenarlarından görülmeye başlayan denizanaları ile görenleri ürkütüyor.
Özellikle Girne bölgesinde çok fazla görülen denizanaları, alışılmış olan şeffaf renkli türlerden farklı renkte görüldü ve birçok vatandaşımızın da canını yaktı.
Dün birçok vatandaşımız sosyal medyadan videolar ve fotoğraflar paylaşırken, Kormacit bölgesinden, Kaplıca plajına kadar olan sahillere yoğun olarak görülen denizanaları hakkında Emekli Başhekim Dr.Bülent Dizdarlı 1 yıl önce yaptığı bilgilendirici paylaşımı yeniden hatırlattı.
Dizdarlı, Dr.Halil Hızal’ın kaleminden şu bilgileri paylaştı:
“Denizanası çarpmasının belirtileri denizanasının türüne,nematosistlerin nüfuz ettiği bölgeye,deriye temas eden nematosist miktarına,bireyin bağışıklık sistemine ve yaşına(yaşlılar ve gençler) göre değişiklik gösterir.
Zehirlenmeler genellikle lokal deri tahrişi ile kendini gösterir. İlk anda ortaya çıkan kaşıntı hissi birkaç saat içinde sona erer. Denizanasının uzantılarına temas eden bölge kızarır;su toplaması veya hafif bir kanama da görülebilir.
Ciddi zehirlenmelerde kas krampları,nefes darlığı,mide bulantısı,konuşma zorluğu olabilir.
Ölüm olaylarına nadiren rastlanır. Akdeniz’de yaşayan türler çok kuvvetli toksinler içermediğinden böyle bir tehlike yok sayılır.
Denizanası çarpması durumunda ne yapmalı?
İlk olarak ağrının hafifletilmesi ve zehir etkisinin azalması amaçlanır.
Deri hemen deniz suyuyla hafifçe yıkanmalıdır.
Kesinlikle tatlı su ve buz kullanılmamalı ve deri asla ovuşturulmamalıdır. (Tatlı su kullanımı derideki patlamamış zehir hücrelerinin patlamasına neden olabilir.)
Ağrı ya da kaşıntı sona erene kadar sirke,%70’lik alkol, ya da amonyak uygulanabilir.
Eğer deride gözle görülebilen uzantılar,iplikçikler varsa çıplak elle dokunmadan bir cımbızla deriden uzaklaştırılmalıdır.
Tahriş olan bölgeye tekrar sirke,alkol ya da amonyak 15 dakika boyunca uygulanmalıdır.
Ağızdan alınacak antihistaminik bir ilaç ve tahriş olan bölgeye uygulanacak tropikal bir krem yararlı olabilir.
Ağrı çok şiddetliyse mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.