Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, Kıbrıs Objektif Web TV’de Ahmet Özsoy ile Objektif Söyleşiler programına konuk oldu ve önemli açıklamalar yaptı.
Eczacılar Birliği Başkanı
Umut Öksüz aşı tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve ilaç eksikliğine dikkat çekerek Devletin
ilaç takip sistemini hayata geçirmesi çağrısını yeniledi.
TEDARİK SIKINTISI VAR
Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz,
Ahmet Özsoy’un ilaç ve aşı sıkıntısı var mı sorusu üzerine çok çarpıcı açıklamalar yaptı.
Çocuk aşıları yanında
kanser hastaları, MS hastaları ve ALS hastalarının şu anda ilaç bulamadığının altını çizen Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz hem Türkiye’nin ilaç tedarikinde, hem de ülkemize ilaç getirebilen uçak seferlerinde ciddi bir sorun yaşandığından tedarik sıkıntısı çekildiğini söyledi.
Öksüz, bu sıkıntının dünya genelinde yaşandığına vurgu yaparak çözümün ilaç takip sistemi ile Devletin verdiği ilaçların eczaneler tarafından vatandaşa ücretsiz verilmesinin yolunun açılması olduğunu vurguladı.
Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz şöyle devam etti.
“DEVLETTE 4 ECZACI 14 ECZACI İŞİNİ YAPIYOR”
“Bu ilaçları Devlet veriyor insanlara. Devlet gerek maddi, gerekse de yetersiz eczacı istihdamı nedeniyle bu ilaçları zamanında veremiyor.
Onkoloji, ALS ve MS hastalarının ilaçlarını karşılayamıyor şu an Devlet.
İlaç Eczacılık Dairesi’nde 4 tane eczacı, 14 tane eczacının işini yapıyor. İnsan üstü efor sarf ediyor bu arkadaşlarımız. Bazı meslektaşlarım sağlıklarından oldu.
Bu ülkede Devlet ilaç vermeyi bıraksın.
Devlet ister onkoloji, ister ayakta tedavi, ister yatan hastaya ilaç vermeyi bıraksın. Her yıl milyonlarca ihaleye gider Devlet ilaç satın alırlar. İlaç takip sistemi ve yeterli sayıda eczacı olmadığı için ilaçların tarihi geçip imhaya gidiyor.”
“DEVLETİN VERDİĞİ İLAÇLARI ECZANELER ÜCRETSİZ VERMELİ”
“Tarihi geçip imhaya giden ilaçlar tehlikeli atık olduğu için imhaya da para ödeniyor. Devlet aldığı ilaçları ihtiyaçlı insanlara zamanında dağıtamıyor, vatandaş da ilaç bulamıyor sonra.
Bizlerin vergileri ilaçlara gitti, bizlerin vergileri ile tarihi geçen ilaçlar imha edildi. Devlet komple kaybediyor.
Bu sistem böle işlememeli. İlaç taklip sistemi geçsin artık diyoruz.
Vatandaş kendine en yakın ilaçları eczanelerde ücretsiz alsın, Devlet de eczacıya mali yükümlülüğünü yerine getirsin diyoruz.
Hem milyonlarca TL ödenerek ihaleye çıkılmayacak, ihale masrafı ve zaman harcanmayacak, hem de vatandaş ilaç geldi gelmedi diye işkence çekmeyecek, günlerce beklemeyecek.”
Röportajın Tamamı İçin
Tıklayınız