“Futbol için kulüpler hazır mı?”
Covid-19 sürecinden dolayı ülkemizde futbol ligleri bir sezon oynanmadı. Gelecek sezon başlaması için ise planlama yapıldı. Peki ekonomik krizin yaşandığı bu süreçte kulüpler futbol liglerine ne kadar hazır?
Pandemic süreci başlamadan önce çok kulüp yeni teknik adam, yeni futbolcuları transfer etmişti. Kağıt üzerinde anlaşmaları ile bunların peşinatları ve maaşları netleşmişti. Fakat hiç planda olmayan ve herşeyin önüne bir kabus gibi çıkan Covid-19 süreci futbolun da durmasına sebep olmuştu. BU süreci yöneten sağlık kurulu fikirlerine göre de spor futbol da dahil olmak üzere risk grubunda kabul görüp durduruldu.
Futbolla birlikte zaman zaman yaşam da durdu. Sosyal hayat durdu. Sportif, kültürel organizasyonlar durdu. Kulüplerin gelir kaynağı olan faaliyetler durdu. Tombala geceleri, törenler, halı sahalar. Herşey durunca kulüplerin tek gelir kaynağı olan sponsorlar da büyük ölçüde geri adım attı. Dolayısı ile bütçeler sıfırlandı.
Şİmdi yeni bir sayfa açılacak. Futbol başlayacak. Gerçi başkanlık seçiminden dolayı mahkeme süreci gündemde. Ama liglerin başlamasına engel olabileceğini düşünmem.
Start veriliyor dendiği anda kulüpler ne yapacak? Teknik adamlarla kadro planlaması yapılırken futbolculara hangi bütçeye gore vaadler verilecek. Belki de bunu hiç yapamayacak durumda olan kulüpler olacak. Bu durum bence Süper Lig kulüpleri için bile geçerli bir gerçektir.
Peki nasıl bir strateji çizilecek. Futbolu bırakan çok sayıda kişi olduğunu biliyorum. Gençlerle devam edilecek. Yabancılar büyük ölçüde adayı terketti. Kim hangi bütçeyle bunları geri getirecek. Bir yabancı futbolcuya 5 bin dollar. Konaklama imkanı nasıl sağlanacak? Bunu yapacak olan kulüp yerli futbolculardan nasıl fedakarlık bekleyecek?
Sanıyorum çok sayıda kulüp hep bu düşüncelerle futbolun yeniden başlayacak olmasının kabusu içindedir.
Futbola her yıl aktarılan 8.5 Milyon TL katkı payı vardır. Bu verilecek mi? Hİç sanmam. Pandemide ciddi bir kriz yaşayan devlet maliyesi memuru bile ödeyememe noktasında iken, sağlık ve eğitim koşullarında büyük ölçüde maddi sıkıntı yaşanırken futbola 8.5 Milyon TL ve daha iyileştirilmiş bir bütçe sağlayabilecek mi?
Bir gerçek var. Herkes futbola hasret. Geçimini bu sektörden sağlayan çok sayıda kişi var. Tahsilini burden sağladığı gelirle sürdüren kişiler var. Hayaller bir an önce futbolun başlaması ve herkesin bir yol haritası belirlemesidir.
Son günlerde görüyoruz bazı kulüpler futbolcuları ile hafif antrenman planlamaları ile kolları sıvadı. Bazıları salonlarda bazıları açık alanda çalışmaları başlattı. Peki mali açıdan kulüplerimiz bu başlangıca ne kadar hazır?
Futbolcuları fedakarlık ve rica ile mi sahaya indirecekler? Yoksa yeniden kaynak arayışları mı başlayacak. Bu koşullarda kulüp başkanlarını ve yöneticşleri çok zor bir süreç bekliyor.