Küresel salgın nedeniyle kısmi izole olduğumuz normal hayata dönüş için ikinci açılımı, 15 Mayıs Cuma gününü bekliyoruz.
Yaklaşık iki aydan beri evde kısmi karantina yaşayan toplum hem fiziksel hemde ruhsal yönden terelelli…
Haberlere yansıyan bazı olaylardan, sosyal medya paylaşımlarından bunları görebilmek oldukça kolay.
Yapımızda olmayan kısıtlı alanda yaşam, maddi kaygı ve geleceğe yönelik ön görüsüzlük, bahar ayı ile yaşanan biyolojik değişim hormonal dengeyi abuk sabuk etti.
Pantolunun kemerindeki ilik saysının artımı, dökülen kök boya ile beyazların varlığı, botoksların yer çekimine yenilmesinin bünyeye yansıması gibi onlarca neden hem psikolojimizi hemde bedensel yapımızı etkiliyor.
Hareketsizliğe bağlı kas ve eklemlerde güç kaybı, vücudun yeterli oksijeni alamaması nedeniyle kardiovasküler sistemde yaşanması muhtemel hastalıklar da cabası.
Pandeminin varlığı kapıyı çaldı mı bilmem ama pencereden girenlerin haddi hesabı yok.
Artık pandemi ile yaşamaya hatta onunla mücadele etmek için güçlü kalmak için köprüden önce son çıkış.
Yatağın altına, dört duvar arasına saklanıp korunacağımız düşüncesi bir süre daha bizi salgından korur ancak olası bulaş yada diğer hastalıkların yaşanması durumunda zayıflayan bağışıklık sistemi düşünülürse işimiz zerdaliden düdük.
Kısaca normalleşme sürecinde insanın doğasında var olan hareket unsurunu artık devreye koymalıyız.
***
Virüsünün en çok etkilendiği Avrupa Kıtası başta olmak üzere dünyada normalleşme yolunda adımlar atılmaya başlandı.
İtalya ardından İspanya ve Fransa’da hayatı derinden etkileyen salgının hızı kesilir kesilmez hükümetler tedbiri elden bırakmadan yaşamı yeniden şekillendirmeye başladı.
Zaten Almanya, İngiltere ve İrlanda toplum sağlığını korumak ve salgına karşı halklarını güçlü kılmak için başta bisiklet ve yürüyüş gibi spor dallarını günlük hayattan çıkarmamıştı.
İtalya, İspanya ve Fransa da nefeslenir nefeslenmez açık alan ve doğa sporlarının önünü açtı.
İspanya’da triatloncular açık deniz antrenmanını yapabiliyor, Fransa’da bisikletçiler ikişerli üçerli gruplarla sürüşe çıkıyor.
Telin öteki tarafı Güney Kıbrıs’ta dalış okulları dahil açık alan sporları serbest bırakıldı.
Avrupa’da pandemiden en çok etkilenen üç ülke henüz salon ve takım sporlarının geleceği ile ilgili net bir karar üretemezken İtalya, Fransa ve İspanya Bisiklet Turları için geçtiğimiz hafta organizasyon tarihlerini açıkladı.
Bu büyük turda pedal basacak sporcular çatır çatır antrenman yapıyor.
Futbol Liglerini tamamen iptal edilip son haliyle tescil eden Fransa, başta Paris olmak üzere ülkede bisiklet yolları genişletilip, mevcut olarak iyileştirdi. Toplu ulaşım yerine halkı bisiklete teşvik etmek için 20 milyon euro kaynak ayırdı. Popüler spor dalları yerine yoğunluğu toplum sağlığına katkı verecek eksersiz ve spora ayırdı.
Aklın yolunu takip eden İngiltere de bisiklet kullanımını iki katına çıkarıp toplu yürüyüş yapan sayısını artırmak için 2 milyar poundluk plan hazırladı.
***
Kısmet yurdum coğrafyasına…
Sağlık Bakanlığı üç haftadan beri vaka görülmediğini açıklıyor. Başbakan Yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı Dünya Sağlık Örgütü’ne kenarda bekleyen yedek topçu gibi “Gör be hoca bizi da” diye çağırıyor.
Ama teori ile pratikde çelişkili…
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) normalleşme sürecinde yürüyüş, koşu ve bisiklet gibi açık
Coğrafyaya iki tane sığdırdığımız hem Cumhurbaşkanlığı hemde Başbakanlık Bilim Kurulunda yer alan zat-ı muhteremler Avrupa ve dünyadaki gelişmelerden umarım haberdardır!