Hindistan ve Pakistan sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. Çiftçilerin aşırı sıcaklar nedeniyle tarlalarda çalışamadığı aktarılıyor.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, “Ülkede sıcaklıklar normalden çok daha erken ve hızla artıyor” derken Hindistan Meteoroloji Müdürlüğü ülkenin kuzeybatısı ve orta kesimlerinde sıcaklıkların azalmasının beklenmediğini aktardı.
Dünyanın en büyük ikinci buğday, pirinç, meyve, sebze ve şeker kamışı üreticisi olan Hindistan’daki sıcak hava dalgası ve kuraklığın hasadı da düşürmesi bekleniyor.
Bu, halihazırda Ukrayna savaşı yüzünden artmış dünya borsalarındaki buğday fiyatlarının daha da fazla yükselmesine yol açabilir.
India Times gazetesinin aktardığına göre Pencap, Haryana ve Uttar Pradeş eyaletlerindeki buğday hasadında yüzde 10-35 arası azalma görülüyor.
Ülkenin geri kalanında ise çiftçilerin aşırı sıcaklar nedeniyle tarlalarda çalışamadığı aktarılıyor.
Küresel ısınma ve iklim değişikliği etkisi
Hindistan’da sıcak hava dalgaları Mayıs ve Haziran aylarında yaygın olarak görülse de bu yıl Mart ayındaki ortalama sıcaklıklar son 122 yılın Mart rekorunu kırdı ve ülkenin kuzeybatı ve orta kesimlerinde havalar o tarihten beri serinlemedi.
Bu bölgeler aynı zamanda Hindistan’ın en fazla buğday üreten bölgeleri.
Nisan ayı da son 122 yılın en sıcak dördüncü Nisan’ı oldu ve hava sıcaklığı ortalaması 35,05’e ulaştı.
2000’li yılların en ölümcül sıcak hava dalgası ise 2015’te gerçekleşmiş, en az 2 bin 81 kişi hayatını kaybetmişti.
ABD merkezli iklim bilimi ve analizi kuruluşu Berkeley Earth’ten Dr. Robert Rohde, bu yılki dalganın en yıkıcı yönünün sıcaklık rekorlarının kırılması değil sıcaklığın uzunluğu olduğuna, ülkedeki günlük ortalama sıcaklıkların yaklaşık altı haftadır tarihsel ortalamanın çok üzerinde seyrettiğine dikkat çekiyor.
Sıcak hava yangınlara da yol açtı.
Hindistan’ın kuzeybatısındaki komşusu Pakistan’da da benzer bir hava durumu var.
Meteorologlar, bölgede yaşanan aşırı sıcakların “ısı kubbesi” denen hava olayından kaynaklandığını aktarıyor.
Isı kubbesinde yüksek basınç belli bir bölgenin üzerinde uzun süre kalarak oradaki sıcak havayı, bir tencerenin üzerindeki kapak gibi hapsediyor.