Hollywood'da binlerce TV ve film senaristi, düşük ücretler ve yapay zekanın işlerini elinden alacağı korkusuyla 15 yıl sonra ilk kez greve gitti.
BBC Türkçe Haber Servisinde yer alan habere göre Amerika Yazarlar Birliği (WGA) üyesi 9 binden fazla yazar, gece yarısından sonra iş bırakma kararı aldı. Yazalar birliğin oy kullanan üyelerinin yüzde 98'ini temsil ediyor.
Habere göre, yazarların ilk talebi, Disney ve Netflix de dahil olmak üzere büyük stüdyoları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'nden (AMPTP) daha yüksek ücret. İkinci talebi ise bugün bir patlama yaşanan çevrim içi izleme platformlarının kârlarından daha yüksek bir pay almak.
WGA, pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, grev kararının altı haftalık müzakerelerin "yazarların karşı karşıya olduğu varoluşsal krize" yanıtının "tamamen yetersiz" olması üzerine alındığını söyledi.
WGA, stüdyoları senaristliği "tamamen serbest bir mesleğe" dönüştürmeyi amaçlayan bir "gig ekonomisi" yaratmakla eleştirdi.
Birlik, yapay zeka botlarının senaryo yazımı ya da düzenlemesinde kullanılmasının yasaklanmasını ve bunun yerine teknolojideki gelişmelerin tartışıldığı yıllık toplantılar yapılmasını talep etti ancak bu talep Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) tarafından reddedildi.
WGA, yayın başına minimum 6 ila 12 arasında yazar bulundurulması ve sezon başına belirli sayıda çalışma haftasının güvence altına alınması çağrısında bulundu.
AMPTP, salı günü yaptığı açıklamada, finansal baskılar nedeniyle maliyetleri düşürmeleri gerektiğini belirtti. Buna karşılık yazarlara yapılan toplam telif ödemelerinin 2021'de 494 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti.
Yazarların 2007'deki son grevleri 100 gün sürmüş ve bunun sektöre maliyeti yaklaşık 2 milyar dolar olmuştu.