Hüseyin Güneralp yazdı: Sporda yetenek seçiminin önemi Erken yaşlarda yetenekli bir çocuğun yeteneklerini belirlemek, yönlendirmek ve eğitmek uzmanlık gerektiren, zor ve karmaşık bir iştir. Tüm spor branşlarında, elit seviyede performans sporcuları yetiştirebilmenin en önemli basamaklarından biri yeteneğin seçilmesidir. Sportif oyunlar ile yetenekli sporcu seçimi 3 temel kriterden hareket ederek belirlenir:
- Kondisyonel Alan (motorik spor testleri)
- Teknik-Taktik Alan (antrenman ve müsabaka gözlemleri)
- Sosyo - psikolojik alan (genel ve branşa yönelik anket formları)
- Her spor dalında antrenmanlara başlama yaşının saptanması
- Uygun yaştaki çocuk ve gençleri spor alanına aktarılması gerekmektedir.
- Antropometrik ön şartlar: Sporcunun boyu, kilosu, vücut kompozisyonu, üyelerin uzunlukları, oranları/proporsiyon, ağırlık merkezinin durumu özelliklerini kapsar.
- Kondisyonel ön şartlar: Sporcunun genel ve özel dayanıklılığı, statik ve dinamik kuvveti, sürat, reaksiyon yeteneği, beceri ve hareketlilik gibi özelliklerden oluşur.
- Tekno-motorik ön şartlar: Sporcunun denge yeteneği, yer mesafe ve tempo hissi, önceleme (Antisipasyon) topa yatkınlığı, ritmik ve akıcılık gibi özelliklerdir.
- Öğrenim yeteneği: Sporcunun uyarıları algılama, gözlem ve analiz etme özellikleri, öğrenme ve eğitilebilirlik seviyesidir
- Performans için ön şartlar: Sporcunun yüklenmelere dayanabilme özelliği, antrenman isteği, başarı arzusu, hedefe bağlılık ve bağlanmadaki ısrarıdır.
- Zihinsel (Kognitif) ön şartlar: Algı, dikkat, konsantrasyon, oyun anlayışı, oyundaki değişimlere uyum sağlama ve inisiyatif kullanabilme, taktiği uygulayabilme yeteneği gibi özelliklerdir.
- Sosyal ön şartlar: Liderlik özelliği, sorumluluk alma ve taşıma, yardımlaşma ve fedakârlık, takım ruhu ve olumlu iletişim özellikleridir.
- Psikolojik ön şartlar: Sağlam bir psikolojik yapı, strese dayanabilme ve baskı altında doğru kararlar verme müsabakaya hazır olma.
- Kişilerin kısa zamanda istenilen yüksek performansa ulaşmasını sağlar.
- Üstün yetenekli sporcularla çalışan antrenörün çalışma şevki ve isteği artar.
- Sporcunun kendine güveni artar.
- Sporcular sürekli kontrol altında oldukları için istenmeyen yöndeki gelişmelere karşı hemen önlem alınabilir.
- Çocuklar kendilerinin fiziksel ve psikolojik özelliklerine en uygun branşa seçildiklerinden daha fazla hoşnut olurlar.
- Yetenekli sporcuların yarışma kariyerleri sona erdikten sonra mesleki eğitimden geçirilerek o alandaki kaliteli antrenör sayısının artması sağlanır.