Merkezi İhale Komisyonu tarafından açılan akaryakıt ihalesini ikinci kez kazanan Sediral Denizcilik, ihalenin ikinci kez iptal edilmesi ile yine mağdur oldu, Kıbrıs Objektif, Sediral Denizcilik Direktörü Ulus Göker’e mikrofon uzattı.
Kıbrıs Objektif – Özel Haber
Akaryakıt ihalesine teklif veren Sediral Denizcilik firmalarının evraklarının fotokopi olduğu gerekçesi ile ihale komisyonunun ihaleyi iptal ettiği iddiaları sabah saatlerinde haber merkezimize bildirilmişti.
Söz konusu iddialar üzerine Sediral Denizcilik firmasına ulaşan haber merkezimiz iddiaları şirket direktörü Ulus Göker’e sordu. Göker, şirketlerinin tüm evraklarının orijinal ve eksiksiz olduğunu belirterek Bakan Arıklı’ya ”benim ile canlı yayına çıksın” çağrısı yaptı.
“İSTEYEN, MİK’TEN EVRAKLARIMIZI GÖREBİLİR”
Sediral Denizcilik Direktörü Ulus Göker evraklarının fotokopi veya sahte olduğu iddialarını yalanlayarak iddia sahiplerini yalanladı: “Bizim evraklarımız hiçbir zaman eksik veya sahte olmadı olamaz da. Biz yıllardır buraya yakıt tedariki sağlıyoruz. Ve yakıt sağladığımız için, geçmişte de bu işlemleri yaptığımız için tüm evraklarımız ve dosyalarımız dört 4’lüktür.
Elektrik Kurumu veya Merkezi İhale Komisyonu’ndaki tüm kayıtlarımız, evraklarımız ve tekliflerimiz her zaman orijinal evraktır.
İstenilen zaman da Halis beyden (MİK Başkanı) incelenip görülebilir.
1994’ten beri kurulu şirketiz, geçmişimiz de geleceğimiz de parlak olacaktır, hiçbir zaman leke yoktur” dedi.
“ARNAVUTLUK’TAKİ RAFİNERİDER RESMİ YAZI ALDIK”
Akaryakıt ihalelerinin ikinci kez iptal edilmesinden dolayı mağduriyet yaşadıklarını söyleyen Göker şöyle konuştu:
İhale Komisyonu akaryakıt ihalesine atılan teklifleri değerlendirirken fotoğraflar yayınlandı basında. KIBTEK Genel Müdür yardımcısı Kamil Diren’i de dosyaları kontrol edenler arasında gördük fotoğraflarda ve ihaleye teklif veren firmalardan TIPIC’ın dosyasına uygunluk verilmişti. Tüm teklifler açıldıktan sonra da TIPIC’ın ihaleyi aldığını Bakan Erhan Arıklı Meclis’ten zafer gibi ilan etmişti.
MİK üyeleri dosyalardaki evrakları inceledikten sonra teklifler teknik ekiplerce de incelendi. Bu rutin ihale prosedürüdür zaten. Ve o incelemede de zorunlu evrak olan “opsiyon belgesi” “rafineri belgesi” “gemi kira belgesi” gibi belgeler olmadığı tespit edilip talep edildi. MİK başkanı Halis bey rahatsızdı diye o gün toplantıda değildi. Aynı saatlerde evrak değiştirmek istendiği bilgisi geldi bize fakat başarılamadı.
Sonrasında bu firmanın akaryakıtı aldığı Arnavutluk’taki rafinerinin sahibi ile iletişim kurdum Yüzde 50 ortağı olan Şaban bey benim çok yakın arkadaşımdı ve bilgi istedik.
Arnavutluk’taki hiçbir rafineri KIBTEK’in istediği kalitedeki akaryakıt üretimi yapmıyor satmıyordu. TIPIC’ın MİK’e sunduğu evraklarda belirttiği kriterlere uygun akaryakıttan da Arnavutluk’taki rafinerinin haberi bile yoktu ve bunu da ilgili rafineriden resmi yazı alarak MİK’e ilettik. MİK Başkanı Halis bey de bu evraklar sonrası TIPIC’ın teklifini geçersiz saydı ve ihale bize kaldı.”
“MAHKEMEYE VERDİK”
“İhale bize kaldıktan sonra bu kez bunun KIBTEK’e sorulacağı, bütçeyi artırmaları gerektiğini ve teklifin yüzde 25’in içinde yeniden sunulmasını aktardılar.
Bugün ise ihaleyi iptal etme kararı aldıklarını söylediler. İkincidir kazandığımız ihaleyi iptal ediyorlar.
Yüksek İdare Mahkemesi’nde davamız bulunmaktadır. Hem İhale komisyonunu hem de KIBTEK’i dava ettik.”