2021’deyse idam edilen kişi sayısı 333’tü. 2022’deki sayının da buna kıyasla yaklaşık yüzde 75’lik bir artışa denk geldiği ifade edildi.
Raporda, geçen yıl ülkeyi ayağa kaldıran Mahsa Emini protestolarıyla ilişkili olarak 4 kişinin idam cezasının infaz edildiği bildirildi.
Ayrıca hakkında idam cezası verilen ya da ölüm cezası talebiyle hukuki işlem yürütülen en az 100 kişi bulunduğu ifade edildi.
IHR başkanı Mahmud Amiri Moghaddam, uluslararası toplumun idam cezalarına gösterdiği tepkinin Tahran yönetiminin işini zorlaştırdığına dikkat çekerek, şu değerlendirmeleri yaptı:
Protestoculara verilen idam cezalarına yönelik uluslararası tepkiler, İran’ın infazları gerçekleştirmesini zorlaştırdı. Bunu telafi etmek ve halk arasında korku yaymak için yetkililer, siyasi olmayan suçlara verilen idam cezalarının infazlarını artırdı. Bu kişiler, İran’ın idam makinesinin düşük maliyetli kurbanlarıdır.Raporda, geçen yıl idam edilen 582 kişiden yüzde 44’ünün uyuşturucuyla ilgili suçlar nedeniyle ölüm cezası aldığı belirtildi. Uyuşturucuyla ilgili suçlardan idam edilen kişilerin sayısı, 2022’dekine kıyasla iki kattan daha fazla arttı. Ayrıca bu sayı, 2020’dekine kıyasla yaklaşık 10 kat artışa denk geliyor. Geçen yılki idamların yüzde 49’uysa (288 kişi) cinayetle ilgili suçlardan ötürü infaz edildi. Çalışmada, bu rakamın da son 15 yıldaki en yüksek seviyede olduğuna dikkat çekildi.