Türkiye İBB Bilimsel Danışma Kurulu, vaka ve ölüm sayılarındaki artış nedeniyle acilen alınması gereken tedbirleri açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (
İBB), Bilimsel Danışma Kurulu, 1 Nisan 2021 itibariyle, günlük vaka sayısının 40 bin 806, vefat sayısının ise 176 olarak açıklandığını hatırlatarak
Türkiye'nin son 24 saatteki yeni vaka sayısı ile dünyada 5. sıraya çıktığını belirtti. Açıklamada İstanbul'da Şubat ayı sonunda 100 bin nüfus başına 89.8 olan vaka sıklığının 4 kat attığı Samsun'dan sonra 2. sıraya yerleştiği kaydedildi.
İBB Bilimsel Danışma Kurulu acilen alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
4 HAFTALIK KAPANMA:
Pandeminin başlangıcından beri uygun strateji en az dört haftalık kapanmadır. İşsizlere asgari ücret, kayıt içi ve kayıt dışı çalışanlara tam ücret, işyeri sahiplerine yeterli ekonomik ve sosyal destek vermek şartıyla sağlık, gıda, savunma, güvenlik, ilaç gibi hayati önemdeki sektörler hariç olmak üzere; tüm işyerlerinde çalışma durdurulmalı, mümkün olan her yerde evden çalışmaya geçilmelidir. Herkese (evine en yakın markete, fırına ve eczaneye gitmek dışında) daha uzun mesafelere hareket kısıtlaması getirilmelidir.
RAMAZAN BEKLENMESİN: Restoran ve kafelerin kapatılması için Ramazan ayı beklenmemeli, ivedilikle paket servise geçilmelidir. Otel restoranları da kapatılmalı, odaya servis yapılmalıdır. Alışveriş merkezleri, halı saha, yüzme havuzları, spor salonları kapatılmalıdır.