Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyelerinin 3 Aralık Engelliler Günü mesajı
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buğu Şah ve Doç. Dr. Demet Karakartal Toplumdaki Engelli Bireylerin Sorunlarına Dikkat Çekti
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı ve Engelli Hakları Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Buğu Şah, eşit hakla için tüm engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekerek, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün önemini vurguladı.
Doç. Dr. Buğu Şah, engelli meselesinin, sadece bir sağduyu değil, aynı zamanda bir hak ve adalet meselesi olduğunu vurgulayarak, engelli bireylerin, eşit muamele, itibar, yaşamlarını bağımsız idame ettirme ve toplumun bir parçası olma gibi haklara sahip olmaları gerektiğini belirtti. Şah, engelli bireylerin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşama entegre edilmesinin yetkili kurumların yenilikçi yaklaşımları benimseyerek çalışmasıyla sağlanacağını ve engelli bireylerin, toplumla kaynaşmalarının ve geleceğe güvenle bakmalarının ancak bu sayede gerçekleşebileceğini söyledi.
Ülkemizde de 2008 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin bu amaca hizmet etmesi için tasarlandığını ifade eden Doç. Dr. Buğu Şah, sözleşmenin erişilebilirlik hakkı, ayrımcılık yasağı, eğitim hakkı, çalışma ve istihdam hakkı, sağlık hakkı ve eşitlik hakkı gibi konuları kapsadığını söyledi.
Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin yaşamın her alanında sorunlarla karşılaştığına dikkat çeken Şah, Engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımlarını engelleyici sorunların başında, kentsel dış mekanlardaki hareket özgürlüğünü engellilere uygun tasarımlanmamasından kaynaklandığını belirterek, devletin engelli bireyler için eğitim hakkı, erişilebilirlik hakkı, sağlık hakkı, istihdam ve çalışma hakkı gibi konularda yenilikçi yaklaşımlar geliştirerek kararlar alması gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Demet Karakartal ise Kıbrıs Engellilik hem engelli bireyin kendisi hem de ailesi için zorlu yaşam koşullarını beraberinde getirebilmekte ve bu zorlu yaşam koşulları içerisinde bir çok psiko-sosyal sorunla karşı karşıya kalabilmektedirler. Onların yaşadığı bu psiko-sosyal sorunlarla başetmelerinde bizlere de görevler düşmektedir. Bu kapsamda engelli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı bu psiko-sosyal sorunları önlemek ve en aza indirebilmek için onların yanında ve arkasındayız. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, kendi yapabileceklerimizin, farkında olduğumuz sosyal hayatı engelleyen bir kusur değil, desteklenmesi gereken bir durum olarak kabul ettiğimiz ve geleceğe umutla bakabildiğimiz bir gün olsun. ifadelerini kullandı.
Toplumun ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi amaçlayan Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun kararı ile ilan edilmişti.