Ekonomi ve Enerji Bakanlığı emekli müsteşarı KIBTEK eski yönetim kurulu başkanı Erkan Okandan, elektrik fiyatlarıyla ilgili bir yorum yazdı.
“Yasalara, rağmen (Hala ciddi anlamda sorgulanmıyor) hatalı icraatlar bir toplumun tümünün geleceğini, tüm ekonomiyi nasıl sarsacak noktaya getirebilir. Olabildiğince basit ve yalın yazdım 4 matematiksel işlemi bilen herkes ne demek istediğimi anlayabileceği kanaatindeyim.
Ülkenin önemli gündemlerinden biri KIBTEK ve 2 yıldır Nizamnamenin çiğnenerek kurumun 334 MİLYON TL zarara uğratılmış olması ve 2021 yılında da aylık 22 MİLYON zarar etmeye devam etmesidir. (İlk 3 aylık toplam zarar 66 MİLYON TL) Bu rakamlar ilgili bakan Sn. Erhan Ariklı ve Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Turan Büyükyılmaz tarafından kamuoyuna açıklandı.
Özetle Mart 2021 sonu itibariyle toplam ZARAR 400 MİLYON TL gibi bir rakama ulaştı.
Hal böyle iken konuşulanlar ne;
-Maliyet 119 KRŞ. biz 97 kuruşa satıyoruz %15 zam lazım!!!!!
-Hayır %15 zam yetmez zam daha yüksek olacak!!!!!
-Zammı vatandaşa yansıtmayacağız Maliye, Bakanlık ve kurum yetkilileri bir araya gelip çözüm üretecek!!!!
Peki 2 yılı aşkın süredir NİZAMNAMENİN açıkça çiğnenmesi yani kurumun ciddi miktarda ZARARA uğramasına devletin MALİ DENETÇİSİ SAYIŞTAY ne söylüyor? Ben bir şey duymadım.
Sayıştay Başkanı Sn.Osman Korahan’a vatandaş olarak çağrımdır. Bu devasa zarara sebebiyet verenlerle ilgili herhangi bir yaptırım ve konuyu yargıya havale etmek gibi bir düşünceniz var mı? YOKSA 1 BARDAK SOĞUK SU YETERLİMİ?
Gelelim şu anda yapılmak istenenlere: Tarifeleri en azından maliyetlere çekmek konuşuluyor bunun da ya Kamu Maliyesinin üstlenmesi yani farklı şekillerle sübvanse etmesi veya zaten mevcut tarifeleri bile ödeyemeyen REEL sektöre ve HANE HALKINA yansıtılması, Kamu Maliyesinin durumu ortada biraz ağır kaçacak ama AFFOLA halk tabiriyle KEL MERHEM DURUMUNDA!!! yani mali durum kötü.
Peki vatandaş; “ALLAH BİLİR HALİNİ!”
Dediğimiz gibi mevcudu bile ödeyemiyor insanlar, işini gücünü kaybetmiş kaybetmeyenlerin büyük kısmının satın alma gücü yerlerde KEMER ARTIK SON DELİKTE ilave ek gidere tahammülü yok
GELELİM BU PAYLAŞIMIMIN BAM TELİNE:
Yazının girişinde bahsettiğim 400 MİLYON TL’lik zarara (NİZAMNAME çiğnenerek oluşturulan) hali hazırda bunu konuşan yoktur. Çünkü konuşulan kimine göre %15, kimine göre daha yüksek bir oran, yok vazgeçtik devlet üslenecek söylemleri artık ne karar alacaklarsa bundan sonraki tüketimler içindir. Yani her türlü mal ve hizmette maliyet ne ise tarifelere yansıtılmasıdır konuşulan,
EEEEE geçmiş 400 MİLYON TL’lik ZARAR NE OLACAK? Onu konuşan yok!!!
Acaba benim bilmediğim bir durum mu var mesele BRUNEİ SULTANLIĞI BU PARAYI BİZE AKTARACAK veya AB yada TC’ mi verecek!!!!! HİÇ SANMAM kendi göbeğimizi kesmemiz gerekecektir. AMA NASIL?
KIBTEK web sayfasındaki istatistiki verilere göre 2020 yılı tüketici gruplarının elektrik tüketimi 1.363.430.000 KWS. oldu.
Ocak, Şubat ve Mart aylarında da zararına satış devam etti.
2021 yılı geriye kalan aylarında da 2020 yılı tüketim düzeyinde tüketimin olacağını varsayarsak, (1.363.430.000 / 12) *9 = 1.022.572.500 KWS elektriğin 2021 yılının geri kalan 9 ayında tüketileceği öngörüsünde bulunabiliriz.
BİRİKMİŞ ZARARIN GİDERİLMESİ: (400.000.000 * 100) / 1.022.572.500 = 39,11 kuruş gibi çok ciddi bir rakamın mevcut maliyet olan 119 kuruşun üzerine eklenmesi gerekmektedir. Yani elektriğin KWS ortalamada 158,11 kuruş olmalıdır.
Mevcut KWS 97 kuruşa göre %63 ARTIŞ DEMEKTİR.
Bu zararı gidermek için daha uzun vade koyarsanız mesela 2022 yılı sonu tüketim miktarının ve maliyetlerin aynı (Yani ne kurlar ne emtianın fiyatı nede sabit bedel içerisindeki hiç bir giderin artmayacağı varsayımına göre ki bu İMKANSIZ!) olması durumunda ise hesap (400.000.000 * 100) -2.386.002.500 = 16,76 kuruş yani mevcut maliyetin üzerine eklendiği zaman KWS ortalamada 136,76 kuruş olmalıdır. Mevcut 97 kuruşa göre %40,98 ARTIŞ DEMEKTİR.
Bu yazıyı paylaşırken inanın kızgın, üzgün çok değişik duygularla yazıyorum çünkü vatandaş ekmek derdinde tabiri caizse evine 1 yılı aşkındır para girmeyen borç harç ve 3 kuruş biriktirebildiyse onu kullanarak günü kurtarmaya çalışıyor ama birileri bu ülkenin çok stratejik bir kurumunu siyaset yapma, seçim kazanma ve şirin görünme adına düşürdüğü durum ortada ve neticede ne yapılırsa yapılsın bunun maliyeti er veya geç vatandaşa kısa veya uzun vadeye yayılarak yansıtılacaktır.
Bu kurum bu halde iken en geç önümüzdeki 1 yıl içerisinde gerek maliyetleri düşürmek gerekse AKSA sonrası doğacak üretim açığını kapatmak, çökmek üzere olan iletim hatları için ciddi yatırımlar yapmak zorundadır. ACABA HANGİ PARAYLA yukarıdaki rakamların içerisinde bu yatırımlar için harcanması gereken rakam yok (Maliyet hesaplamalarında Sabit bedel içerinde Yatırım payı bir miktar vardır ama yeterli değildir.)
Sade emekli bir vatandaş olarak yapılanları/yapılmayanları izliyorum ama buradan çağrımdır. Muhalefet, sivil toplum örgütleri, medya benim izlediğim sadece izlemekle kalmasın sürekli ama sürekli sorgulasın bu duruma niye geldik?