KKTC’de Covid19’da son durumu Dr.Bülent Dizdarlı özetledi
Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi emekli Başhekimi Dr.Bülent Dizdarlı koronavirüsle mücadelede ülkemizin içinde bulunduğu durumu paylaştı.
Geçmişten günümüze yapılan testler, vaka sayılarına göre oranlar ve karşılaştırmalar yapan Dizdarlı, dünyada yapılan yayınlara vurgu yaptı ve pandeminin endemiye dönüşme ihtimaline dikkat çekti.
Dizdarlı’nın açıklamaları şöyle:
K.K.T.C Sağlık Bakanlığı verilerini incelediğimde, basitçe aşağıdaki verilerden kendimce analiz yaptım. Tabii ki işin doğrusu bunların veri analizci ve toplum sağlığı uzmanı hekim arkadaşlarca da değerlendirilmesidir. Dediğim gibi bu tamamen benim basit matematik değerlendirmemin , dünya litaretürüyle olan kıyaslanmasından kaynaklanmış düşüncelerimdir:
K.K.T.C Sağlık bakanlığı verileri basitçe incelendiğinde vaka sayılarımızın arttığını görüyoruz.
Gerek insanımızın bu soğuk kış günlerinde kapalı alanlarda toplanma alışkanlığını sürdürmesi, gerek devletçe alınan tedbirlerin gevşetilmesi bunun başlıca sebebidir.
Aslolan sağlık servislerimizin ortaya çıkacak durumla baş edecek durumda olmasıdır. Yine sağlık bakanlığı verilerine göre tedavisi devam eden 6039 kişiden sadece 46 sı pandemi hastanesine alınma gereksinimi duyulmuştur. Bu günlük vaka sayısının %0,0076 sına tekabül etmektedir ki, Dünya üzerinde Omicron varyantının ağır hastalık yapma özelliğine çok az rastlandığının bizim ülkemize yansımasıdır. Ve bu güncel rakam sağlık servislerimizi zorlamamaktadır.
Bir başka yansıma ise bulaşıcılığın artmasını göstermektedir. 27 Ağustos 2021 e kadar yapılan 2392781 testte toplam 15790 vaka tespit edilmişken, 26 Mart 2022 de bu 6296585 testte 81218 vakaya çıkılmıştır. Yani toplam testlere göre 27 ağustosta bulaşıcılık %0,66 iken günümüzde %1,29 yani iki katı olmuştur. Bu da özellikle tedbirlerin azalması sonucu bulaşıcılığı fazla olan Omicron varyantının özelliğini yansıtmaktadır.
İşin ilginç yanı, 27 Ağustos 2021 e kadar kaybettiğimiz insan sayımız 16 iken bu gün 212 dir. Bu artış ilk bakışta şaşırtıcı gibi görünse de işin gerçeğinde hiç de öyle değildir.
Ağustos 27 de , o güne kadar toplam 15790 vaka tespit edilirken 16, yani %0,01 vefat gerçekleşmişken bu oranlar 27 Aralık 2021 de %0,4 ( 3455 vaka- 137 vefat), 26 mart 2022 de ise %0,26 ( 8121 vaka- 212 ölüm) dir.
Görüldüğü gibi “Delta Varyantı” döneminde vaka sayısına paralalel olarak ölüm oranı da artmaktadır.
Günümüzde yani “Omicron varyantının” etkili olduğu bu dönemde ise rakamlar artan vaka sayıları içinde vefat sayısının özellikle arttığını ancak ölüm oranının düştüğünü göstermektedir ki bu da dünya literatür bilgileriyle örtüşmektedir. Doğal olarak oran düşse de vaka sayısı arttıkça ölüm sayısı da artmaktadır.
Ölen kişilerin yaş ve sağlık durumlarını tam bilmesem de özellikle 75 üstü ve/ veya yan ağır hastalığı olanların ve/veya aşısızların ciddi risk altında olduğunu biliyorum.
Dünya indinde yapılan yayınlar hava ısısının artmasıyla pandeminin endemiye dönüşme ihtimali yüksektir. Bu da bize aşağı yukarı bir ay bir zamanımız kaldığını göstermektedir.
Her ne kadar, seçimler, hükümetin oluşumu, zamlar, elektrik kesintileri, savaş, ekonomik kriz ve pahalılık, yakıtsızlık, gündem olarak covit-19 ün önüne geçmişse de, sevdiklerimizi korumak adına dayanıp, kendimize özel tedbirlerimizi almalıyız.
Dayanın az kaldı.