RUDEX Danışmanlık tarafından yapılan bir araştırmaya göre, halkın 2022 yılı için KKTC’nin ekonomik koşulları hakkındaki düşünceleri olumsuz… Her 10 kişiden 8’i genel ekonomik koşulların 2022’de daha kötü olacağını düşünüyor.
RUDEX Danışmanlık tarafından KKTC genelinde ‘sosyal yapı’, ‘ekonomik durum tespiti’, ‘pandemi ve sağlık hizmetleri algısı’ konuları üzerinden bir araştırma yapıldı.
Araştırmaya Lefkoşa’dan 362, Gazimağusa’dan 288, Girne’den 266, İskele’den 121, Güzelyurt’tan 117 ve Lefke’den 77 toplamda bin 231 kişi katıldı.
HANEHALKI YAPISI VE BÜYÜKLÜĞÜ
Araştırmada, KKTC’de ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,9 kişi olarak hesaplandı. Bir hanede ortalama 2,7 adet 18 yaş üzeri yetişkin ve 1,2 adet 18 yaş altı çocuk yaşadığı, tek kişilik hanelerin oranı yüzde 11’e yaklaşırken, 4 ve üzeri kişiden oluşan hanelerin oranı yüzde 45 civarında olduğu tespit edildi.
YAŞANILAN KONUTUN SAHİPLİK DURUMU
KKTC’de yaşanılan konutun sahiplik oranı ise yüzde 72 olarak tespit edilirken, kira ödenmeden oturulan aileye veya yakına ait konutlar da dahil edilirse oran yüzde 76’ya ulaştığı aktarıldı. Yaklaşık her 4 KKTC vatandaşından 1’inin yaşadığı konutun kendine ait olmadı ve kira ödediği saptandı.
HANEHALKI GELİR DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Deneklere, hanelerine giren tüm gelir kalemlerini düşündüklerinde, hanelerinin aylık gelir düzeyini nasıl değerlendirdikleri soruldu. Buna göre, KKTC hanelerinin yüzde 37’si, aylık hane gelirlerini düşük ya da çok düşük olarak nitelemekte. Aylık hane gelirlerini orta düzey olarak niteleyenlerin oranınin yüzde 55, hane gelirini yüksek ya da çok yüksek olarak niteleyenler oranı ise yüzde 7 civarında.
AYLIK HANE GELİRİNİN TEMEL KAYNAKLARI
Deneklerden hane gelirlerini ana gelir kalemlerine göre oransal olarak dağıtmaları istendi. Grafik, KKTC’de farklı kalemlerin hanehalkı gelirleri içindeki (gelir miktarından bağımsız) ağırlığını göstermekte. Doğal olarak hane gelirlerlerinin önemli bir kısmını çalışma karşılığı maaş ya da emekli maaşı oluşturmakta. Ticaretle geçinen aileler için temel gelir kaynağı ticari kazanç iken, ülke genelinde bakıldığında, ticari kazancın gelir sepeti içindeki payının hayli düşük olduğu görülmekte. Özellikle ülke dışından gelen öğrenciler sayesinde kira gelirleri hanelerin gelir sepeti içinde maaşlardan sonraki en önemli kalem haline geldi.