ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) yürüttüğü çalışma kapsamında, 3 Aralık-17 Ocak tarihleri arasında ABD’nin dokuz eyaletindeki donörlerden toplanan bin 389 kan örneğinden 106’sında enfeksiyon tespit edildi.
Amerikan Kızıl Haçı tarafından toplanan kan örnekleri, virüse karşı antikor olup olmadığını tespit etmek için test edilmek üzere ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine gönderilmişti. Tahlillerde Covid-19’a karşı savunma için üretilen antikorlar bulundu.
Araştırma, koronavirüsün bilinenden çok daha önce dünya çapında sessizce dolaştığına dair ‘artan inancı’ destekler nitelikte.
‘Raporun bulgularına göre virüs bilinenden daha önce ABD’deydi’
Çalışma sonrası yayınlanan makalede, “Bu raporun bulguları, SARS-CoV-2 enfeksiyonunun, bilinenden daha önce aralık 2019’da ABD’de mevcut olabileceğini öne sürüyor” denildi.
Çin’in Vuhan kentinde yayılan gizemli bir zatürreye ilişkin raporlar ilk olarak aralık 2019’un sonlarında ortaya çıktı. Ülke içinde hızla çoğalan virüs kısa sürede yurt dışına da yayıldı. ABD’nin ilk Covid-19 vakası ise 19 Ocak’ta bildirildi.
Virüsün ilk Çin dışında görüldüğüne dair ilk kanıt değil
Öte yandan bulgular, virüsün 2020’den önce Çin dışında görüldüğünü veya enfekte olmuş kişilerin olabileceğini gösteren ilk kanıt değil.
Fransa’da aralık ayında zatürre olan bir hastanın solunum yolundan alınan örneklerde yapılan Covid-19 testleri pozitif çıkmıştı, oysa ülkedeki ilk resmi Covid-19 vakası 24 Ocak’ta açıklandı.
Çin ilk olarak ABD’yi suçlamıştı
Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD yetkililerinin Covid-19 hakkında “Çin virüsü” veya “Vuhan virüsü” söylemlerine tepki göstererek, kaynağın Çin olmayabileceğini savunmuştu.
Hatta Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD ordusunu Vuhan kentine getirmekle itham ederek, “ABD, bize bir açıklama borçludur.” demişti.
Ayrıca salgınla ilgili sosyal medyada gündeme gelen iddialardan birinde virüsün 2003’te Amerika Birleşik Devletleri’nde laboratuvar ortamında geliştirildiği öne sürülmüştü.