Koronavirüs varyantlarına karşı potansiyel Çin aşısı üretiliyor
Çin’in Wuhan Üniversitesi’nde hazırlanan ve klinik öncesi deneylerde başarılı sonuç veren SARS-CoV-2 karşıtı yeni bir Çin aşısı, mevcut koronavirüs varyantlarına karşı koruma sağlıyor. Araştırmacılar, aşının ‘virüsün gelecekteki varyantlarına karşı da etkili olacağını’ müjdeliyor.
Erken nesil koronavirus aşıları ve güçlendirici dozları son derece başarılı olsa da viral evrim ve bağışıklıktan kaçışın ortaya çıkışı, aşı üretimini daha zorlu hale getirdi. Aşı üretim uzmanlarının karşılaştığı zorluk, hızla gelişen patojenlere ayak uydurmanın zorluğundan kaynaklanıyor. Zira virüs her adımla gelişiyor gibi gözüküyor. Özellikle, Omikron’un ortaya çıkan alt varyantları daha fazla bağışıklıktan kaçış yeteneği geliştirmeye devam ediyor.
Bu bağışıklıktan kaçış sorununu ele almaya ve yeni bir aşı geliştirmeye yönelik zorlu göreve başlamak için araştırma ekibi, virüsün 11 milyondan fazla sekansının yanı sıra 54 varyantın bulaşıcılık ve bağışıklıktan kaçma kapasitesini analiz etti. Çalışmalar, virüsün spike proteininin rastgele gelişmediğini, yüksek enfeksiyonun düşük bağışıklık kaçışı ile veya düşük enfeksiyonun yüksek bağışıklık kaçışı ile bağlantılı olma eğiliminde olduğunu ortaya çıkardı.
Bunun üzerine, araştırma ekibi, viral proteinin değişmeyen bölgelerine odaklanan ‘SPAN’ adını verdikleri bir aşı tasarladı. Aşı, laboratuvar ortamında hayvan modellerine uygulandığında, farklı virüs varyantlarına karşı nötralize edici antikorlar oluşmasını sağladı.
Araştırma ekibi, aşıyı laboratuvar fareleri üzerinde test etti. Yeni aşı ile aşılamanın yapılmasından sonra, tüm varyantlara karşı verilen bağışıklık yanıtının, ilk virüsün spike proteinine dayalı olarak hazırlanan aşılara kıyasla daha etkili olduğu tespit edildi. Deneyin sonuçları Science Translational Medicine dergisinin son sayısında yayınladı.
Wuhan Üniversitesi ekibi, araştırmanın yayınlanması ile eş zamanlı olarak üniversitenin internet sitesinde yayınlanan bir raporda, ileride geliştirilecek aşılar için bir model oluşturacağını umdukları aşı hakkında iyimserliklerini dile getirdi. Bu aşının küresel olarak kullanılması ile kapsamlı bir koruyucu bağışıklama sağlayacağını ve varyantlara, mevcut tehditlere ve gelecekte ortaya çıkabilecek tehditlere karşı koruyacağını belirttiler.
Mısır’daki Asyut Üniversitesi’nden Virolog Prof. Dr. Halid Şehate Şarku’l Avsat’a bu eğilimi yorumlayarak, “Aşıların geliştirilmesi, dünyanın virüsle bir arada yaşama eğilimi çerçevesinde küresel trendlerden biridir” dedi. Şehata “Mevcut aşılar, ciddi hastalıklara karşı koruma sağlasa da bağışıklık sisteminin savunmasını alt edebilen modern varyantları engellemiyorlar, bu da söz konusu sorunu çözen bir aşı oluşturulması virüsle bir arada yaşamayı daha istikrarlı bir hale getirir” ifadelerini de sözlerine ekledi.