KTÖS Genel Sekreteri Maviş: Kitapları neden kullanamayıza örnek!
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, okul kitaplarında yapılan değişiklikler için yeni görseller paylaştı.
Akademisyen Ahmet Güneyli‘nin değiştirilen kitaplardan örnekler vererek yaptığı paylaşımı örnek vererek açıklayan Maviş, “Bu yıl kullanalım, seneye düzeltirsiniz OLMAZ!” vurgusu yaptı. Maviş’in açıklaması şöyle:
”Akademisyen Ahmet Güneyli, kitapları neden kullanamayız sorusunun cevaplarını bizlerle somut olarak paylaşmış.
‘KKTC’de dava konusu olan “güncellenmiş” ders kitaplarında, 5/1996 sayılı yasa ile yürürlüğe giren “Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesinin 10.c maddesinde düzenlenen kadın ve erkeğin rolleriyle ilgili kalıplaşmış kavramların eğitimin her kademesinden kaldırılıması hükmüne aykırı durumlar gözlenmektedir.
Örnekler, görsellerde yer almaktadır. Farklı sınıflarda kullanılacak Türkçe ders kitaplarında masal okuyan nine görseli değiştirilerek dede yapılmış, kız öğrenci görseli erkek olarak değiştirilmiş hatta Sabiha Gökçen’in fotoğrafına tahammül edilmeyip kitaplardan çıkarılmıştır.
Sosyal Bilgiler 4. sınıf ders kitabında Hindistan aile tanımında geçen “Ailede gelin, çocuğu olana kadar çok az hakka sahiptir; özellikle erkek çocuğu olduğu zaman ailede önemli bir konum elde eder. Ailede tüm önemli konularda babanın kararı belirleyicidir.” cümleleri kadının aile içinde ve kamusal alandaki konumuna zarar vermekte, toplumsal cinsiyet eşitliğini ortadan kaldırmaktadır. Benzer şekilde Türkçe ders kitabında bir etkinlikte okul müdürü kadın, öğretmen ise erkek olmasına karşın güncellenen kitapta bilinçli bir şekilde bu durum değiştirilerek müdür erkek olmuş ve öğretmen ise kadın yapılmıştır.
Sivil toplumda insan hakları ve özellikle de kadın haklarıyla ilgili uğraş veren sivil toplum örgütlerinin yıllardır verdiği mücadele görünmez kılınmaya çalışılmıştır. Bu durum kabul edilebilir değildir.
Ders kitaplarında halen çağdaş yaşama uygun ve kadının etkin olduğu içerik ve görseller vardır, aldatmacasına kanmayın. O bölümlerin çoğunu (hepsini) önceki yazar ve akademisyenler yazmıştır; güncelleme altında yapılan birçok değişiklik sadece ve sadece kadına yönelik önyargıları pekiştirmekte, geleneksel rolleri dayatmakta, eşitliği hiçe saymakta ve sonuçta cinsiyetçi kalıpyargıların oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Bu yıl kullanalım, seneye düzeltirsiniz OLMAZ!’