KTSO Genç Profesyoneller basın açıklaması: Rekabet Kurulu harekete geçirilmeli
KTSO Genç Profesyoneller Yönetim Kurulu'n
un yapmış olduğu basın açıklamasında, "Bazı un üreticilerinin haksız
rekabete sebep olduğu ve unlu ürün maliyetlerini tüm halkımız için yukarıya çektiği lanse edilmektedir" ifadelerine yer verilirken, KTSO Genç Profesyoneller Yönetim Kurulu ülkedeki un fabrikalarının karşı karşıya kaldıkları sorun ile ilgili birtakım çözüm önerileri sunmuştur.
KTSO Genç Profesyoneller Yönetim Kurulu basın açıklamasının tam metni şöyle:
"Günlük her hususta ambargolar altında mücadele etmek zorunda olan
Kıbrıs Türk sanayisinin bazı sektörleri, maalesef ancak fonlar ve gümrük vergileri sayesinde ithal ürünlerle rekabet edebilmektedir. Bunun başlıca sebepleri hammaddeye erişim, enerji ve personel girdilerinin birim başına diğer ülkelere göre daha yüksek olmasıdır. Su ile birlikte en temel gıda maddesi olan ekmek ve un ürünlerinde yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak hükümetimizin, daha sonra da bu sektörlere mensup aktörlerin davranışlarını hayal kırıklığı ile takip etmekteyiz.
Bazı un üreticilerinin haksız rekabete sebep olduğu ve unlu ürün maliyetlerini tüm halkımız için yukarıya çektiği lanse edilmektedir. Bu konunun çözümü, un ve unlu mamul girişini, geçici süreyle olsa dahi, tamamıyla serbest bırakacak şekilde kesinlikle olmamalıdır. Pandemi ve kapanma sürecinde yerli üretimin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmışken, en temel gıda maddesi olan un ve unlu ürün ithalatının vergisiz olarak serbest bırakılmasından öte, konuşulması dahi yanlıştır. Hükumetin aldığı karar Rekabet Kurulunu ve Gelir ve Vergi Dairesi’ni itibarsızlaştırmakta ve diğer sektörler için emsal teşkil etmektedir. Çözüm önerilerimiz şu şekildedir:
- Un fabrikalarının haddinden fazla kâr ettiği ön görülüyorsa, un ve un ürünleri denetimli ürün olarak ilan edilip kâr marjı makul bir orana sabitlenmeli ve şikayetçi olunan tüm firmalar, ilgili kamu kurumları tarafından geçici süreliğine, fabrikalarına temsilci gönderilmek suretiyle, sıkı takibe alınmalıdır.
- Rekabet Kurulu harekete geçirilmeli ve haksız rekabete sebep olduğuna inanılan firmalar sıkı şekilde denetlenmelidir.
- Fiyat istikrar fonu amacı için kullanılmalı ve buğday ürünleri ithalat maliyetlerini düşürülmek için kullanılmalıdır. Fiyat istikrar fonunun temel gıda, temizlik malzemesi, çocuk bezi, akaryakıt vb. ürünlerdeki pahalılığı önlemede kullanmak yerine, maaş ödemelerinde kullanılması Fiyat İstikrar Fonu Yasası’na aykırıdır.
- Hükümet un üreticileri ve unlu mamul üreticileri arasında sektörleri birbirine düşürücü kararlar almak yerine kucaklayıcı şekilde hakemlik yapmalıdır.
Denetim yapmak ve otorite kullanmak yerine sektörleri birbirine düşürücü kararlar almak yaklaşık 70 yıldır türlü baskılar altında kalan toplumumuza yakışmamaktadır. Ciddi istihdamlar yaratan un üreticilerinin radikal kararlar almasına sebep olan, sektör çalışanlarını, ailelerinin gelirini ve aile yapısını zora sokan bu hükümet kararını şiddetle protesto ederiz. Hükümet edenleri, bu sektördeki tüm aktörleri hem sağlık hem finansal hususlarda sıkı şekilde denetlemeye davet ederiz.
Genç Profesyoneller Yönetim Kurulu"