Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) arasında işbirliği protokolü imzalandı
KTSO ve KTİMB arasında imzalanan işbirliği protokolüyle, kayıt dışılık engellenerek çalışma izin işlemlerinin daha süratli ve sağlıklı işlemesi sağlanacak. Protokolle ayrıca yerle işgücünün ülke ekonomisine kazandırılması yönünde çalışma yapmayı da öngörüyor. KTSO, yabancı uyruklu işçilerin çalışma izinleri ile ilgili uygulamalara yönelik üyelerine doğrudan hizmet sunmaya ise başladı.
Bakanlıkça belirlenen kural ve uygulamalara bağlı kalarak, protokole KTSO adına Başkan Ali Kamacıoğlu ve KTİMB adına Başkan Cafer Gürcafer imza koydu.
Konu ile ilgili açıklama yapan KTSO Başkanı Ali Kamacıoğlu, “Bizler göreve gelirken, seçim sürecinde bazı hedefler ortaya koyduk. Bu hedefler ülkemizin de sektörümüzün de acil ihtiyaç duyduğu konulardır. Bunların tümünü en iyi şekilde yerine getirebilmek için göreve geldiğimiz ilk günden itibaren hızlıca çalışmalarımıza başladık. KT Sanayisinin ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmadaki payını, güçlü bir sanayi odası ve verimli sanayi üretimi ile artırabileceğimizin bilincindeyiz” dedi.
Başkan Ali Kamacıoğlu, sanayicilerin sürdürülebilir rekabet gücüne kavuşmasının önemine işaret ederek şöyle konuştu:
“Teşviklerden, finansa erişime, doğru ve nitelikli istihdama, dünya standartlında üretime, yurt dışı pazarlara erişim ve bilinirliğin sağlanmasına, kapasite artırımına, teknolojinin sunduğu imkanlardan mümkün olduğunca yararlanmaya, girdi maliyetlerinin düşürülmesine, daha güçlü bir yerel sanayi yaratma ve yerli üretimi üst seviyelere taşıyarak hak ettiği değere kavuşmasını sağlamaya kadar daha sayamadığım pek çok önemli unsur söz konusudur. Hedefimiz hızlıca bunların önünü açarak hem sanayicimize hem de ülkemize katma değer yaratmaktır. Ve elbette tüm bunların kökeninde sanayicilerimiz için nitelikli işgücü yatmaktadır. Üyelerimiz, ülkemizdeki imkanların yetersiz kaldığı noktalarda yabancı işgücüne yönelmek durumunda kalıyor ve bu durum zaten oldukça meşakatli ve maliyetli bir durumdur. Bize düşen bu süreci üyelerimiz adına mümkün olduğunca kolaylaştırmaktır. Bu kapsamda halihazırda var olan işbirliğimizi, KTİMB ile yeniden değerlendirdik ve geliştirmek için çalışmalar yaptık. Desteklerini bizden esirgemediler, bir kez daha KTİMB Başkanı Sayın Gürcafer’e, Asbaşkan Sayın Erdim Oras’a ve ekibine teşekkür ederiz. Gelişen işbirliği modeli ile bugünden itibaren KTSO olarak üyelerimize, yabancı uyruklu işçi istihdamına yönelik çalışma izin süreçlerinde doğrudan hizmet vermeye başlıyoruz. Üyelerimiz odamıza başvurarak izinlendirme süreçlerini başlatabileceklerdir. Bizler, kendi bünyemizde oluşturduğumuz çalışma izin işlemleri kadromuz ve gerekli yazılım altyapımız ile gerekli başvuru işlemlerini başlatarak KTİMB ile işbirliği içerisinde işlemlerin tamamlanmasını sağlayıp, üyelerimizin ilgili daire ve bakanlıkla bireysel olarak uğraşıp zaman kaybetmelerini önleyecek şekilde işlemlerin tamamlanmasını sağlayacağız ve kendilerine ilgili belgeleri teslim edeceğiz. Ayrıca bu uygulama ve KTİMB ile yürütülen işbirliği ile sanayicilerimizin, yurt dışından çalıştırmak için ülkemize getirecekleri kişilere yönelik bankalardan istenen teminat yükünü de ortadan kaldırıyoruz ve üyelerimiz adına bu yükü biz üstleniyoruz. Bu bizim için büyük bir mutluluktur. Konuya ilişkin süreç detaylarını üyelerimiz ile paylaşacağız.”
KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, kayıt dışı hayatın önüne geçecek çok önemli bir adım atıldığını ifade ederek, “Odayla daha önce bir protokol yapmamıza rağmen çok mesafe kaydettiğimiz söylenemez. Ancak bu protokolle revizyona gittik. Özellikle sanayi sektöründe çalışan sayısı konusunda ciddi bir veri oluşacak” dedi.
Protokolün bir diğer önemli yönünün ise gelen yabancı işçilere insanca yaşam olanakları sağlamak olacağına değinen Başkan Cafer Gürcafer, “insani koşullarda iş yaşamına uygun, sosyal haklarının bir tamam ödenmesi boynumuzun borcudur. İnsan ticareti yapan bir görüntü istemiyoruz. Bu protokolle tüm çalışanların haklarını daha iyi koruyacağımıza inanıyorum. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Protokolün kısaca amacı: “Kayıt dışı işçilik ve kayıtsız yabancı uyruklu işçi istihdamını önlemek, yabancı uyruklu işçilerin çalışma izinlerini kayıt altına alıp KKTC çalışma yaşamını ve yabancı işgücü piyasasını disipline etmek. Devletin kayıt dışılıktan kaynaklanan gelir kayıplarını önlemek ve bunun yarattığı haksız rekabeti ortadan kaldırmak temelinde, işbirliği içerisinde hareket ederek, KTİMB tarafından KTSO’ya ve üyelerine hizmet sunumunu yaygınlaştırmak amaçlanmaktadır.
Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti işgücü piyasasının mevcut durumu ve temel dinamiklerinden hareketle, ülkemizde yerli istihdamın artırılması ve işsizlikle mücadele için istihdam ve işsizliği doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen tüm unsurların çözülmesi için KTİMB ile KTSO’nın ortak hareket etmesi ve mevcut işbirliğini daha ileriye taşıması hedeflenmektedir.”