Mağusa organize hayvancılık bölgesinde “Koyun-Keçi Çiçek Salgını” tespit edildi
KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Mağusa’daki organize hayvancılık bölgesindeki bir işletmede Koyun-Keçi Çiçek Hastalığı tespit edildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:
”Gazimağusa organize hayvancılık bölgesindeki iki adet küçükbaş işletmede 26.05.2023 tarihinde Veteriner Dairesi Laboratuvarlarında Koyun-Keçi Çiçek Hastalığı tespit edilmiştir.
KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde toplanan komite tarafından hastalığın yayılmasını engelleyecek ve eradikasyonunu sağlayacak tedbirler ilan edilmiş ve gerekli çalışmalar başlatılmıştır.
Hastalık koyun ve keçilere özel koltuk ve kuyruk derisinde küçük çiçek lezyonlarının oluşması ile karakterize bulaşıcı viral bir hastalıktır. Derinin yünsüz bölgelerinde, burun deliği çevresinde, dudaklarda, göğüs altı, kuyruk altı ve memelerde kabartı şeklinde lezyonlar görülür. Kabartıların çıkmasıyla birlikte yüksek olan ateş düşmeye başlar.
Hastalığın ağır seyrettiği durumlarda genç hayvanlarda ölüm oranı %50’ye kadar çıkabilmekteyken, yetişkin koyun ve keçilerde hastalık daha hafif seyreder. Hayvanlar arası bulaşma burun akıntısı, solunum yolu, salya ve sütle olabilmektedir. Virüs karanlık ve serin ortamlarda 2 yıl, meralarda 2 ay süre canlılığını koruyabilirken, direkt güneş ışığında kısa sürede etkisiz hale gelmektedir. Hastalıktan korunmanın et etkin yolu aşılamadır.
Hastalığın Halk Sağlığı boyutu ele alındığında ise, başlıca duyarlı konakçıları koyun ve keçiler olup insanlar için enfeksiyöz değildir. Hastalık görülen sürülerdeki sağlıklı hayvanların et ve sütlerinin gerekli gıda hijyeni tedbirleri alınarak tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komite tarafından alınması gerekli görülen önlemler ve eylem planı aşağıda detaylandırılmıştır ;
– Gazimağusa ilçesi ile Tuzla ve Güvercinlik köylerinde 27.05.2023 tarihinden itibaren karantina uygulamasıbaşlatılmıştır. Bu bölgelerdeki hayvan işletmelerindeki hayvan hareketleri ikinci bir duyuruya kadar yasaklanmıştır.
– İşletme sahiplerinin Bakanlıktan yapılacak ikinci bir duyuruya kadar, ilk etapta 1 hafta süre ile hayvanlarınıotlamak için meraya çıkarmamaları gerekmektedir.
– Gazimağusa Belediyesi ve Bakanlığın koordinasyonu ile Gazimağusa organize hayvancılık bölgesinin en yoğun kullanılan giriş çıkış noktalarına dezenfektan havuzları kurulacaktır. Bölgeyi kullanacak araçların bu ana giriş-çıkış noktalarını kullanmaya özen göstermesi önem arz etmektedir.
– Çiftliklerin girişine koyulacak paspasların günün belirli aralıklarında çamaşır suyu ile ıslatılarak çiftliğe giriş çıkış yaparken bu paspasların kullanılması bulaşın azaltılması açısından önemlidir.
– Hastalığın ortaya çıkışında kırkım işleminin rol oynadığından şüphelenilmektedir. Bu sebeple öncelikle karantina bölgesinde kırkım işlemlerinin ivedilikle sonlandırılması ve karantina dışında kalan diğer bölgelerde ise kullanılan alet-ekipman ve kırkım ekiplerinin kişisel dezenfeksiyonları gerçekleştirildikten sonra kırkım işleminin yapılması hastalığın yayılmasını önlemek adına oldukça önemlidir.
– Karantina bölgesindeki işletmelerdeki hayvan kesimleri sadece perşembe günleri hayvan kabulü yapılarak aynı gece kesilecek şekilde Gazimağusa Belediyesi mezbahasında yapılacaktır. Belediye mezbahasında perşembe günleri başka hiçbir bölgeden hayvan kabul edilmeyecektir. Karantina bölgesindeki hayvanlar hiçbir şekilde başka bir gün veya başka bir mezbaha da kesilemeyecektir. Mezbahada hayvan kabulü esnasında Veteriner Dairesi hayvan kayıt sistemi üzerinden belediye yetkili personeli tarafından gerekli kontroller yapılacağından herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına gerekli özenin gösterilmesi önemle rica olunur.
– Alınan önlemlere uymadığı tespit edilen işletmelere Veteriner mevzuatı gereği 4 asgari ücrete kadar ceza uygulanacaktır.
– Hastalığın yayılmasının durdurulması için başlatılan çalışmalar doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan koordinasyon doğrultusunda 20.000 doz aşı 29.05.2023 itibariyle adamızda olacak ve 30.05.2023 tarihinde ivedilikle Gazimağusa, Güvercinlik ve Tuzla bölgelerinde aşılama çalışmaları Veteriner Dairesi tarafından başlatılacaktır. 30.05, 31.05 ve 01.06 tarihlerinde aşılama işleminin yapılarak sonuçlandırılması planlandığından bölge hayvancılarının bu günlerde hazır bulunmaları gerekmektedir. Aşılamanın detaylı programı hakkında bilgi Gazimağusa Veteriner Dairesi’nden alınabilir.”