Mehmet Harmancı: Aydınlatmalar belediyede olacak
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı ve TDP belediye başkan adayı Mehmet Harmancı, Havadis webTv ile Kıbrıs Objektif webTV ortak yayınında “Ahmet Özsoy ile Nabız” programına konuk oldu, projelerini ve olmazsa olmazlarını anlattı
Lefkoşa Türk Belediyesi başkanı ve aynı zamanda 25 Aralık’ta yapılacak seçimlerde, Toplumcu Demokrasi Partisi’nden, LTB’ye yeniden başkan olmak için aday olan Mehmet Harmancı, “Ahmet Özsoy ile Nabız” programına konuk oldu.
Havadis webTv ile Kıbrıs Objektif webTV ortak yayınında açıklamalarda bulunan LTB Başkanı Mehmet Harmancı, mali konulardan, yatırımlara ve AB projelerine kadar birçok konuda bilgiler paylaştı.
”Belediyeler reform veya belediyelerin birleştirilmesi ne isterse olsun. 51/1995 sayılı yasa gelecek hafta Meclis gündemine gelecek. Eğer bu yasa gerçekleşmez ise belediyelerin yasama şansı çok az. Hayal satmaya gerek yok. Mevcut hayat pahalılığı ve mevcut fiyat artışları içerisinde belediyeler mevcut 51/95 yasası ile kendi gelirlerini güncelleyemeyecekse bunun altından kalkamaz.
Yeni hazırlanan 51/1995 yasası belediyeler açısından önemli. Ama halkın da bilmesi gerekir ki, bugün 150-200 lira gelen faturalar önemli bir artışa sebep olacak.
95 yılından beri belediyelerin sabit gelirleri var. Örneğin vatandaşları evleri için ödediği 1 yıllık temizlik vergisi 120 TL’dir. Bugünkü rakamlarda bu ücret ile 5 lt mazot alınır. 135 TL de sağlık vergisidir. Mevcut yasa bunun üzerine çıkarmaz rakamları. 1 kamyon lastiği değişmek için 15 bin TL istersiniz.
Tüm adaylar hayal satmadan, pembe tablo çizmeden önce bu gerçeği halkla paylaşmalı. Belediyeler Yasası değişecek ve bu değişecek yasa ile bir fiyat güncellemesi olacak. Asgari ücrete bağlı bu vergiler belediye resmi altına girecek. Bir scala olacak.”
Nitelikli kentsel gelişim, adil ve hakkaniyetle..”
“Yeni Belediye Meclisi ile finansman oluşturma, finoların yenilenmesi, Lefkoşa’nın üst yapısının yenilenmesi konusunda çok büyük işlere imza atacağız. Bu anlamda 51/1995 sayılı yasanın yenilenmesi ve Belediyelere önemli finansman desteği sağlayacaktır. Nitelikli kentsel gelişim, adil ve hakkaniyetle yapabilmek için bu çok önemli.
Kanalizasyon sorunu çözülmeyen bir yere kaldırım yapmak, üst yapıyı yenilemek, sonra kanalizasyon olacak diye o yaptıklarımızı kırıp kazmak, milli serveti harcamaktır, yazıktır.”
“Bu proje olmazsa olmazımdır”
“2018’de Hamitköy-Dumlupınar bölgelerinin kanalizasyonu için Avrupa Birliği’nden 5.5 Milyon Euroluk bütçe ayırtmasını yapmayı başardık. 2019’da ihale için dosyayı hazırladık. Pandemi nedeni ile 1 dönem kopukluk yaşandı. Sonra ise bazı siyasi sorunlar yaşadık. Bu siyasi sıkıntılar nedeni ile rafa kaldırılan bu projeyi tekrar gündeme aldırmayı başardık şimdi. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yarattığı bu siyasi sıkıntılarını aşarak bu projeyi raftan indirdik. Bunun için 2 yıl mücadele ettik.
Yarın bu proje ihalesine çıkılırsa 1 yılda bu proje tamamlanacak. 6 ay sonra ihaleye çıkışırsa 1,5 yıl sonra bu proje biter. Yaptığımız görüşmeler, baskılar ve girişimler sonucu bu dosyayı yeniden gündeme almalarını sağladık, herşey hazırdır. Umarım seçimden sonra AB bu düğmeye basar. Bu proje benim için olmazsa olmazdır. Bu olmazsa kendimi rahatsız ve huzursuz hissedeceğim. Çünkü bu ülke birda aha kanalizasyon için 5.5 Milyon Euro’luk proje bulamaz.
O yüzden bu projenin gerçekleşmesi için her türlü baskıyı yapacağım, bu şehrin ihtiyacı olan en büyük projedir bu.
Bu kanalizasyon projesi tamamlanırsa şehrin yüzde 90’I kanalizasyona bağlanmış olacak.”
“Aydınlatmalar belediyede olacak”
”Aydınlatma konusunda yeni yasada bizim çok ısrarlı talepler üzerine aydınlatma yeniden belediyelerin eline geçiyor. Bu milattır. Atıp tutmak kolaydır bu meselede. Biz kendi elemanımızı oraya çıkarır ve bir şey olursa 1.derecede sorumluluk sahibiyiz. KIBTEK sorumluluğundaki alanda her beraber mücadele edelim hiç şikayetimiz, sorunumuz olmaz. Ama özellikle son zamanlardaki kararmaları da iyi niyetli görmüyorum ben. 51/95’ten sonra eğer bu şehirde 1 lamba yanmazsa benim sorumluluğumdadır. Cezası da halkın tepkisi de bendedir. Zamanında bazı belediyeler KIBTEK’e ödeme yapmazdır, borçlar yükselmişti, 2013’te dönemin hükümeti ve KIBTEK bir karar aldı ve dediler ki bu ücretleri biz üstleniyoruz. Bakımı da sorumluluğu da bize aittir siz dokunamazsınız.
Bu borcun şimdi bittiği ile ilgili KIBTEK komitede geldi ve bilgiyi aktardı. KIBTEK bu borcun kapandığını yaz döneminde sözlü olarak söyledi. Şimdi bu yasa yasallaştıktan sonra zaten hazırda yetişmiş insan kaynağımız var. Belediyede istihdam edilmiş aydınlatma ile ilgili arkadaşlarımız vardır. Belli bir zaman periyodu isteyeceğiz ve o zaman içinde bu aydınlatma sorununun hepsini çözeceğiz.
Yeni yasada tüketim bedelini KIBTEK almaya devam edecek. Bakım onarım bedelini de belediyeler alacak. Belediyeler bunu bir miktar faturaya yansıtacak.”
Spor ve kardeşlik parkı projesi
“Şehirde özellikle çocukların spor yapıp, spor eğitimi alacağı çok büyük bir tesis eksikliği vardır. Bunun için de büyük bir projemiz vardır. O da şimdiki jetgazın önündeki boş araziye yapılacak SPOR VE KARDEŞLİK PARKI projemiz olacak.
Oraya 3 futbol sahası, 2 basket sahası, 2 tenis kortu, 1500 kişilik bir anfi, jimnastik ve atletizm çalışmaları yapılabileceği kapalı alan, 1 kilometrelik bisiklet parkuru ve bin 100 metrelik yürüyüş alanı olacak.”
“Paylaşım bakkalı ve paylaşım mutfağı”
”Ülkemizde pandemi döneminde geçim sıkıntısı yaşayan birçok insanımız oldu. Gıda yardımları, kıyafet, yemek ve bunun gibi birçok yardımlar yapıldı. Muhtarlara verilenler, dağıtılanlar dağıtılmayanlar olduğu ortaya çıktı. Çok iyi çalışan muhtarlarımız oldu onları ayrı tutuyorum. Birçok iş insanı birçok yere önemli katkılar yaptı.
Biz bunu görünce yardımların bir yerde toplanması gerektiği ihtiyacını tespit ettik. Sosyal hizmet uzmanı bu işi incelemeli dedik. İhtiyaçlar tespit edildi. Bu büyük denetim kazandırdı bize. Paylaşım bakkalı kurduk ve buradan yaptık bu yardımları. Paylaşım mutfağı ise günlük 350 sayısına çıktı.
Yemek yemek için alış veriş yapacak kaynağı bulamayan insanlarımız oldu. İnsanlarımızda artık geçinemeyecek ekonomik sıkıntılar yaşıyor.”
“Kreş ve çocuk merkezi kurduk”
”Herkesin çocuğu bizimkiler kadar şanslı değil. Çocuğu okuldan gelen insanlarımız çocuklarına bakamadı. Kreş fiyatları uçtu. Kreşe erişemeyecek insanlarımız için kreş açmak durumunda kaldık. Etütler 3 bin TL’leri buldu. Bu çocuklara yönelik etüt hizmeti gerekti, çocuk merkezi açtık. Şu an 100’e yakın etüt hizmeti veriliyor.
Şehrin her yanını kreş de dolduramayız ama ihtiyaçlar da var. Başvuru sayımız artıyor. Mevcut kreşlerle anlaşma yapıp sınırlı sayılarla da olsa, imkanlarımız doğrultusunda çocuklara burs destek ve kreş destek programları açmak zorundayız.
Bir tek bizim, bir de vakıfların gailesidir aç olan ve açıkta olan insanlara sahip çıkmak.”