Mustafa Behlül yazdı: Regl döneminde egzersiz yapmanın faydaları
Egzersiz, genellikle adet dönemindeyken herkesin yapmak isteyeceği son şeydir ve genel olarak egzersiz hakkında çeşitli mitler vardır . Ancak regl döneminde biraz hafif egzersiz yapmanın aşağıdakiler gibi birçok semptomu hafiflettiği kanıtlanmıştır:
Ağrı, Kramplar, şişkinlik, Depresyon, Ruh hali, sinirlilik, Tükenmişlik, Mide bulantısı. Bunlar, adet döneminiz boyunca egzersiz yaparken deneyimleye bileceğiniz faydalardan sadece birkaçıdır. Ek olarak, genel fiziksel uygunluk sağlık için önemlidir ve kalp krizi, inme, artrit, osteoporoz ve diyabet gibi ciddi tıbbi sorunların riskini azaltabilir. Egzersizin yorucu olması veya yardımcı olması için her gün yapılması gerekmez.
Menstrüasyon (Ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak gerçekleşen vajinal kanamalar) sırasında vücutta meydana gelen ve egzersizle hafifletile bilen fiziksel ve kimyasal değişiklikler vardır. Aslında, egzersiz endorfin (“iyi hissetme hormonları”) üretimini artırabilir, kaygı, depresyon ve ağrıyı azaltarak ruh halinizi iyileştirebilir.
Regl döneminde yapılacak en iyi egzersizler
Çoğu insan adet döneminiz boyunca tolere edebileceğiniz, vücudunuz için iyi olan ve yapmaktan hoşlandığınız egzersizleri yapmanızın daha iyi olacağını söyler. Birçok insan için adetlerinin ilk veya iki günü egzersiz yapmak için en uygun zaman olmayabilir. Bu genellikle daha ağır bir akıştan kaynaklanır. Bu süre zarfında, evde egzersiz yaparken daha rahat hissedebilirsiniz. Regl dönemlerinizin ilk birkaç günü zorsa, rahatlayın ve gerektiği gibi antrenmanlarınızda değişiklikler yapın.
Peki, regl döneminde yapılacak en iyi egzersizler nelerdir? İşte birkaç öneri:
Yürüme, hafif kardiyo veya aerobik egzersiz, kuvvet antrenmanı.
Regl döneminde egzersiz yapmak: Kaçınılması gereken şeyler Adet döneminiz boyunca egzersiz yapmak vücuda ,ek stres uygulamamalı, ağrıya neden olmamalı veya döngünüzün normal sürecine müdahale etmemelidir. Adet döneminiz boyunca egzersiz yapmak faydalı olabilir, ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere kaçınılması gereken bazı şeyler vardır:
Adet dönemindeyken yorucu veya uzun süreli egzersiz vücut için iyi olmayabilir. Bu, normal antrenmanınızı durdurmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak dikkatli olun. Bir çalışma, menstrüasyon sırasında 60 dakikalık orta ile yoğun egzersizin egzersize bağlı inflamasyona (herkeste meydana gelen ve bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepkidir) neden olduğunu buldu. Tersine çevirme tipi yoga pozlarının bazıları tarafından rahmi başa doğru çektiği düşünülmektedir. Bu teori için bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen, bazıları bunun rahmi destekleyen geniş bağların esnemesine ve kanı rahimden uzağa taşıyan damarları sıkıştırmasına neden olabileceğine inanıyor. Bu damar tıkanıklığına ve
kanamanın artmasına neden olabilir çünkü rahmi besleyen arterler bölgeye kan pompalamaya devam eder.
Son olarak, alışılmadık derecede yorgun, mideniz bulanıyorsa, ağrı veya rahatsızlıkta artış olursa,
yaptığınız işi bırakın ve dinlenin . Bu belirtiler devam ederse tamamen durun.
“Acı yoksa kazanç da yok” sözünü görmezden gelin.
Vücudunu dinle.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Behlül