Mustafa Behlül yazdı: Sporcunuzun daha özgüvenli olmasına yardımcı olacak adımlar-1
1- KORKUDAN KURTULUN
Yaptığınız spor branşın da fiziksel olarak yaralanabilmenize rağmen, sporda sporcuların yaşadığı korkuların çoğu tehlikede olmak veya kendilerine fiziksel olarak zarar vermekle ilgili değildir.
Bahsettiğim korku, genellikle bir sporcunun bir performansın veya oyunun önemini algılamasına ve başkalarının onun performansı hakkında ne düşündüğüne dayanan psikolojik bir tehdittir.
Çoğu zaman, bir sporcunun korkusu, performanstan önce veya performans sırasında kötü sonuçlarla ilgili endişedir. Sporcular genellikle performanslarının olumsuz sonuçlarından korkarlar. Genellikle
kontrolleri altında olmayan birçok şey için endişelenirler.
İlk adım, sporcularınızın rekabette aşırı titizliğe tutunmasına ve başarısızlık korkusuna yol açmasına neden olan inançları, tutumları ve beklentileri belirlemektir. Sporcularınızın, motivasyonunuz ve spora bağlılığınız gibi
zihinsel oyunlarının olumlu yönlerini korumalarını istiyorsunuz.
Bununla birlikte, performans sergilerken korkulu, temkinli veya aşırı ciddiyeti destekleyen inançları veya tutumları sürdürmek, çocukların ellerinden gelenin en iyisini yapmasına izin vermez. “Bugün takımda yer almak istiyorsam mükemmel olmalıyım” ya da “Hatalarımı analiz edip hemen düzeltmeliyim ki aynı hatayı yapmayalım” gibi düşünceler çocukların temkinli oynamasına neden olur.
2 -GERİDE KALMAK YERİNE SERBESTÇE OYNAYIN
Mental dayanıklılık eğitimi sırasında öğrencilerime sporda başarıya katkıda bulunan iki zihniyeti öğretiyorum. Birincisi, eğitim veya uygulama zihniyetidir. Büyük sporcular antrenmanın değerini bilirler. Daha iyi olmak ve gelişmek için çabalarlar. Becerilerinde ustalaşabilmeleri için çok pratik yapmalarına yardımcı olan muazzam miktarda motivasyona ve iş ahlakına sahiptirler. Sporda başarı için güvenme veya performans zihniyeti eşit derecede önemlidir. Güven, hareketleri bilinçli olarak yönlendirmek yerine uygulamaya güvenerek becerilerin içgüdüsel olarak “gerçekleşmesine” izin verme yeteneğidir. Performans zihniyeti, uygulamaya güvenme, özgürce performans gösterme ve becerilerin fazla düşünmeden akmasına izin verme yeteneğidir.
Sonuç olarak… Sporcularınız yarışırken antrenman zihniyetine takılıp kalırsa, çok fazla analiz, mükemmel olmak için çok çabalama ve güven kaybı nedeniyle ellerinden gelenin en iyisini yapma yeteneklerini sınırlayacaklardır.
3 -BAŞKALARINA DEĞİL KENDİNİZE ODAKLANIN – KARŞILAŞTIRMA YAPMAYIN
Sporcularınız, spordaki çoğu yıldırmanın kendi kendine tetiklendiği anlayışıyla başlamalıdır. Evet, diğer sporcular bazen doğrudan gözdağı kullanacaklar veya sporcularınızla kafa oyunları oynayacaklar, ancak dikkat etmemeyi ve başka tarafa bakmayı tercih edebilirler. Ancak, sporcularınız kendi en büyük düşmanları olduklarında “başka tarafa bakamazlar” çünkü yarışmanın seviyesi, pist koşulları veya saha hakkındaki kendi düşüncelerinden korkarlar. Özgüven eksikliği olan sporcular, genellikle kendilerine güven duymalarına yardımcı olacak başkalarını ararlar. Aynı şekilde, aynı sporcular diğer oyunculara çok fazla dikkat ederek veya diğer yaptıkları branşadaki oyuncuları bir kaide üzerine koyarak kendilerini korkuturlar. Kendi kendine yapılan korkutmaların çoğu, karşılaştırmalar yaparak, rakiplerinin itibarı hakkında çok fazla düşünerek veya mevcut oyun seviyesine ait olmadıklarını hissederek diğer yarışmacılara çok fazla enerji vermelerinden kaynaklanır.
Sporcunuzun kendini korkutmasının üstesinden gelmesine yardımcı olacak ipuçları:
Sporcularınızın, sanki sizden daha iyi veya üstünlermiş gibi, diğer sporcuları bir kaide üzerine koymaktan kaçınmasına yardımcı olun.
Sporcunuzun daha iyi olduğunu düşündüğü sporcularla karşılaştırma yapmaktan vazgeçmesine yardımcı olun.
Sporcularınızın, diğer rakiplerin itibarını ve nasıl biriktiklerini düşünmek yerine güçlü yönlerine odaklanmasına yardımcı olun.
Sporcularınızın yetenekleri açısından kendilerini eşit bir zeminde görmelerine yardımcı olun.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Behlül