Kaslarıma kramp giriyor, ne yapmalıyım?
Yaptığımız antrenmanlar sonrası vücudumuzun terlemesi nedeniyle vücudumuz susuz kalmışsa, bu durum vücudumuzda kramplara neden olabilmektedir. Yaptığımız antrenmanlardaki sıvı kaybını geri takviye edilmesi, bol miktarda su içilmesi kasılmaları ve krampları önleyebilir. Genellikle bu tip kramplar sıcak havalarda daha fazla
görülmektedir. Özellikle az sıvı alımı ve idrar sökücüler krampı tetiklemektedir.
Kaslarımıza sürekli bir şekilde kramplar girmesinin nedeni bazı mineral – vitamin eksikliklerinden de kaynaklı olabilmektedir. Bu durum ya çok iyi bir antrenman yapmanızdan kaynaklı olarak kaslarınızda kramp yaşanmasına neden oluyor sanmayın. Magnezyum eksikliği gibi mineral vitamin eksikliklerinden kaynaklanmaktadır.
Eğer sıkça kramp yaşayan biriyseniz, kramp yaşadığınız günlerde magnezyum alımı yapabilirsiniz. Kramp olmayan günlerde kullanmanız gerekmiyor. Tabiki takviye kullanmadan önce doktorunuz ile iletişime geçip daha başarılı sonuç elde edebilmek için tahlil yapılması çok daha başarılı bir sonuca ulaşmanızı sağlaycaktır.
Diyet bozarak kas kazanmak
Chet meal yani kaçak öğün doğru planlanlandığında kas gelişimi ve yağ yakım sürecinize katkı sağlayabilir. Kısaca bahsedecek olursak, iştahı bastıran leptın ve açlığı kontrol eden ghrelın isimli iki hormon tarafından kontrol edilir. Bu iki hormon seviyelerini ters yönde etkileyen iki durum mevcuttur. Birincisi uzun süreli açlık, ikincisi ise uzun süreli kalori alımının kısıtlı olduğu bir beslenme düzenidir. Bu iki hormon seviyelerindeki düzensizlikte zamanla
metabolizmanın ve vücuttaki anabolik sürecin yavaşlamasına ve performansın düşmesine sebep olur. Tam da bu durumda yüksek karbonhidratlı bir öğün tüketimi, leptin seviyelerini yükseltirken performansı ve anabolik etkiyi doğrudan arttırabilir. Özellikle karbonhidratın zengin tüketilmesinin sebebi ise karbonhidratların protein ve yağa nazaran leptin seviyelerini daha yüksek oranlarda arttırabilmesidir. Fakat yukarıda da belirttiğim gibi chet meal’den fayda sağlayabilmek için uzun süreli, kısıtlı kalori alımının ardından yapılması gerekmektedir. Maalesef ki her hafta yapılması faydadan çok zarara sebep olabilmektedir.
Vücuttaki yağ yakımını hızlandırmak için ne yapmalıyız?
Yağ yakımını hızlandırmak için ilk olarak mutlaka aç karnına yapılan kardiolar egzersiz yaptığımız süre içerisinde düzenli bir şekilde yapılması, ikinci olarak ise karbonhidrat seçerken daha düşük glisemik indeksli karbonhidratlar seçmemiz ve son olarak ise çoğumuzun çekinerek kullandığı yağ kullanımından korkmamalıyız. Tabi ki özellikle tekli doymamış yağ asitleri (fındık, fıstık, avokado, kanola yağı, zeytin yağı ve susam) ve çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3 ve omega 6 yağ asitleri) yağ yakımı konusunda bizlerin çekinmeden kullanmamız gereken ve yağ yakımı konusunda bizlere yardımcı olacak sağlıklı yağlardır.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa BEHLÜL