Mustafa Behlül yazdı:Vücut geliştirme sporunda bilinmeyen doğrular
2.YAZI DİZİSİ
Bana sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de kardiyo da doğru zamanın ne zaman olduğudur…
Doğruyu söylemek gerekirse sorulan bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Günlük yaşam koşullarına göre kardiyonun planlanması gerekir. Eğer iyi bir yağ yakımı için kardiyo planlıyorsak günün herhangi bir saatinde de veya sabah aç karnına yaptığınız kardiyolar da yağ yakarsınız. Önemli olan bunu ne şekilde yaptığınızdır. Sabah aç karnına hızlı bir yürüyüş, iyi bir yağyakımı etkisi gösterebilir. Koşu bandında yokuş yukarı yürüyüş iyi bir tercih olabilmektedir. Kardiyonuzu sabah yapacak zamanınız yoktur ve antrenman sonrasında yapılacak diye planlıyorsak, antrenman sonuna uzun eklenen kardiyo süreleri doğru değildir.
Bunu yapmayınız!
Yaptığınız antrenmanda alacağımız verimi düşürüp, antrenmanı çöpe atmayın. O zaman kardiyo ne saatlerde yapabiliriz? sorulduğu zaman sabah aç karnına , gün ortasında öğünümüzü yedikten ve vücudumuz sindirimini tamamladıktan sonra, karnımız açken ve gece yatmadan önce de kardiyo yapabiliriz. Bu tamamen kişiye göre planlanmalı ve uygulanmalıdır.
Çok Yemek yediğim halde kilo almıyorum nerede yanlış yapıyorum?
Bilindiği gibi vücut geliştirme sporu ile uğraşan yada yeni başlayanlarda sıkca duyduğumuz sorulardan birtanesi de; Yemek yediğim halde kilo alamıyorum ne yapmalıyım? Öncelikle vücut tipimiz büyük bir ihtimal ektomorf yani (En zayıf vücut tipi ) bundan dolayı ne kadar yemek yerseniz yeğin en fazla hafif bir karın şişliği olacak ve ertesi gün bu da geçecektir. Ektomorf Vücut tipinin avantajları ve dezavantajları vardır. Ektemorflar çok kolay bir şekilde kilo alamazlar ama aynı oranda da vücutlarının yağlanmaları oldukca çok zordur.
Endomorf (geniş bir bel, geniş kemikler ve yuvarlak bir gövdeye sahip kişiler) ve mezomorf (yağsız ve belirgin kaslara sahip kişiler) vücut tiplerine nazaran çok daha zor kas geliştirirler, ama avantajları olan kısım ne kadar yemek tüketirse tüketsinler yine de yağlanmazlar bu da çok güzel bir avantajdır. Endomorf ve mezomorf olan vücut tipleri çok kolay yağlanabilir ve aynı oranda kas kütlelerini kolayca artırabilirler. Yemek yeyip kilo almak istiyorsanız önemli nokta şu; iyi beslenmenin yanında çok iyi antrenman yapmamız gerekmektedir. Egzersizi yapıp kaslara hasar vereceksiniz ki kas kütlenizi büyüttükçe kilo almanız aynı oranda devam edebilsin.
Güzel bir bulk dönemi yaşıyorsunuz ve sonrasında definasyonda sonuç hüsran ile sonuçlanıyor neden?
Çoğu sporcunun belkide en iyi yaptığı dönem, bulk dönemi geçirmektir. Bu dönemden sonra artık yaz geliyor, çok güzel bir bulk dönem geçiriyorsunuz ve definasyona geçeceksiniz. Adaleniz sert, vücudunuz kocaman, biraz yağlı ve sulusunuz. Definasyona başladınız, definasyon sonunda elde etiğiniz sonuç: Hüsran…
Nerede yanlış yaptım? Neyi eksik yaptım? gibi sorular ile kendinizi sorgulamaya başlarsınız. Kazandığınız kas kütlesinin çoğunu definasyon yaparken kaybettiniz ve ortaya da iyi bir forum çıkmadı doğal olarak.
Bunun sebebi ne?
Yaptığınız kardiyo ve beslenme planında hatalar var, antrenmanınız bulk sürecinde olduğu gibi definasyon sürecinde de hep sert ve iyi olmalı, değişken tek şey kalori alımınız ile birlikte kardiyo planlamanızdır. Eğer doğru bir makro planla yapmamışsanız, kazandığınız kas kütlesini definasyonda kaybedebiliyorsunuz ve hata yapıyorsunuz.. Bu kadar basit…
Sizin istediğiniz ve hedeflediğiniz amaç: yağ yakarken kasları korumaktır, onları test etmek onlar üzerinde farklı planlar yapmak değildir. Burda bulk döneminde çabalayıp, planlayıp inşa ettiğiniz kası siz eğer üç ay içinde yağ yakacağız diye çabalarsanız ve oraya odaklanırsanız kaybederseniz. Sizin bu dönem için yaptığınız tüm planlama maalesef yanlış olur.
Kaslarıma sürekli kramp giriyor ne yapmalıyım?
Yaptığımız antrenmanlar sonrası vücudumuzun terlemesi nedeniyle vücudumuz susuz kalmışsa, bu durum vücudumuzda kramplara neden olabilmektedir. Yaptığımız antrenmanlardaki sıvı kaybını geri takviye edilmesi, bol miktarda su içilmesi kasılmaları ve krampları önleyebilir. Genellikle bu tip kramplar sıcak havalarda daha fazla görülmektedir. Özellikle az sıvı alımı ve idrar sökücüler krampı tetiklemektedir.
Kaslarımıza sürekli bir şekilde kramplar girmesi nedeni bazı minarel – vitamin eksikliklerinden kaynaklı olabilmektedir. Bu durum ya çok iyi bir antrenman yapmanızdan kaynaklı olarak kaslarınızda kramp yaşanmasına neden oluyor sanmayın. Magnezyum eksikliği gibi minarel vitamin eksikliklerinden kaynaklanmaktadır.
Eğer sıkça kramp yaşayan biriyseniz, kramp yaşadığınız günlerde magnezyum alımı yapabilirsiniz. Kramp olmayan günlerde kullanmanız gerekmiyor. Tabiki takviye kullanmadan önce doktorunuz ile iletişime geçip daha başarılı sonuç elde edebilmek için tahlil yapılması çok daha başarılı bir sonuca ulaşmanızı sağlaycaktır.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa BEHLÜL