Mustafa Behlül yazdı:Vücut geliştirme sporunda bilinmeyen doğrular
4.YAZI DİZİSİ
Etkili bir antrenmandan sonra ne tüketmeliyiz?
Antrenman sonrası beslenme programı oluşturmanın en önemli amacı, antrenmanın faydalarını en üst düzeye çıkartarak antrenman verimliliğini artırmaktır. Antrenmandan sonra genel olarak hızlı sindirilebilecek bir protein kaynağı ve göreli olarak hızlı sindirilebilecek bir karbonhidrat kaynağı bizim için uygun olacaktır. Antrenmandan sonra doğru beslenme; antrenmandan sonra yıpranan kasların onarımına, yeni kas gelişimine, azalan glikojen deposunu doldurmaya ve güç kazanmaya yardımcı olur. Aynı zamanda tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerine zengin bir yağ kaynağı olan badem gibi yada avakoda gibi seçenekler bizim oldukca iyi bir antrenman sonu öğünümüz olacaktır. Spordan sonra ne yemeli sorusu bizlere sorulduğu zaman kişilerin sosyo ekonomik yapısı
da dikkate alınarak fitness yemek programı oluşturmalısınız buna birkaç örnek verecek olursak; Somon ızgara fırın patates / salata, Fırın köfte + tam buğday makarna + yoğurt veya cacık, Somon ızgara fırın patates / salata gibi beslenme planlarını kendimize göre yapabilirz.
Gün içinde besin planlamamız nasıl olmalı?
Sabah kaktıktan sonra eğer kardiyo yapıyorsak kardiyodan sonra eğer kardiyo yapılmıyorsa da kaktıktan hemen sonra öğünlere başlanmalıdır. İki ikibuçuk saat aralığıyla öğünler tüketilerek yatmadan 3 saat önce de öğünler kesilmelidir. Et, süt, yumurta, tavuk, balık ve süt ürünleri, gibi hayvansal ürünlerden ve kurubaklagil
kaynaklarından protein ihtiyacı karşılanabilir. Üst düzey antrenman yapan sporcularda ve kişilerin protein gereksinimi, inaktif kişilere göre yaklaşık 1.5-2 kat daha fazladır.
Düşük kalorili diyet
Düşük kalorili diyetler yağ yakmak için uygun bir yolmudur? Genel olarak çok düşük kalorili diyetlere baktığımda vücut buna tepki olarak bazal metebolizma hızı da aşağıya çeker ve bu aşağıya çekme sonucunda çok daha hızlı bir şekilde kendisini kontrol altına alır ve yağ yakımını yavaşlatabilir. Düşük kalorili diyet, vücut ağırlığı kontrolü için diyetin yerini alan gıdalarla yapılır. Yeterli yağ asitleri, , vitaminler, , karbonhidratlar, protein ve minerallerden oluşurken, günde alınan toplam kalori 800 – 1200 kcal civarındadır. Bu nedenle çok düşük kalorili diyetler yerine vücudu şaşırtmak dalgalı karbonhidrat tipi diyetler çok çok daha uygun bir yol olacaktır. Yağ dokusu, vücuda geri sunulmak üzere yoğun enerji içeren yağ depolarıdır. Bu da düşük kalorili diyet dönemlerinde bizim enerjimizi karşılamamıza neden olur.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa BEHLÜL