Öğretmenlerin eylemi sona erdi,Yüksek Danışma Kurulu toplantısı bugün yapılmadı
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası bugün “Öğretmenler Yasası Değişikliği”nin geri çekilmesi talebi ile Eğitim Bakanlığı’nda eylem gerçekleştirdi. Öğretmenlerin eylemi sonuç verdi ve Yüksek Danışma Kurulu toplantısı bugün yapılmadı, sendikalar ise istişare için toplantıya çağrıldı.
Sendika Üyesi öğretmenler Bakan Çavuşoğlu ile görüşmek için Bakanlığa girdi, polis engeli ile karşılaştı. Polisle karşı karşıya Çavuşoğlu ile görüşmeyi bekleyen öğretmenler, Bakanlık koridorunda oturma eylemi başlattı.
Sendikalarla istişare edilmeden, Öğretmenler Yasa Değişikliği gündemiyle Yüksek Danışma Kurulu’nun apar topar toplantıya çağrılmasını eleştiren iki sendika, saat 11.30’da Eğitim Bakanlığı önünde toplandı.
Eylem nedeniyle bakanlık önünde polis güvenlik önlemi aldı. Sendikalar, bakanlık önüne “Hırsız var” yazılı pankart açtı. Eylemde, “Hükümet, halka hesap verecek” sloganları atıldı.
Bakanlık içerisinde uzun bekleyişin ardından Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Aytunç Şirket, Yüksek Danışma Kurulu toplantısının bugün yapılmayacağını, ve sendikaları istişare için yarın çağıracaklarını açıkladı.
Neler yaşandı?
Maliye Bakanı Alişan Şan ve Çalışma Bakanı Hasan Taçoy polis koruması eşliğinde binadan ayrıldı.
Öğretmenlerin Eğitim Bakanlığı’na Öğretmenler Yasası’nda yapılmak istenen değişikle ilgili Yüksek Danışma Kurulu toplantısına ilişkin bekleyişi damga vurdu. Saat 13.30’da başlaması gereken toplantı yapılmadı.
Kurulda Eğitim Bakanı, Bakanlık Müsteşarı, Çalışma Bakanı ile Maliye Bakanı bulundu.
Bakanlıkta “Öğretmen düşmanı Çavuşoğlu”, “Hükümet istifa” sloganları atıldı.
Bakanlık yetkilileri binanın boşaltılması koşulu ile Yüksek Danışma Kurulu toplantısının başlayabileceğine yönelik 2 sendikaya bilgi verdi. Öğretmenler, binadan ayrılmak istemedi.
Polisle kısa süreli arbede yaşandı: “BAKAN İSTİFA”
Konuşmaların ardından sendika üyeleri bakanlığa girmek istedi, polis engeliyle karşılaştı.
Bakanlığa giren sendika üyelerini Eğitim Bakanı Çavuşoğlu karşıladı, açıklama yapmak isteyen Çavuşoğlu, “Bakan istifa” sloganıyla karşılandı.
Maviş: Eğitimi politikaya malzeme yapmayacağız
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, “Yaz sıcağında yasa geçirmeye alıştırlar. Göç Yasası’nı unutmadık. Ama buna izin vermeyeceğiz” dedi, “Eğitimi politikaya malzeme yapmayacağız” şeklinde konuştu.
Maviş, bugüne kadar Öğretmenler Yasası’na katkı koyan, UBP’li bakanların isimlerini tek tek okudu, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na seslenerek, “Ne katılımcı demokrasi ne de istişarenin ne olduğunu biliyor” dedi.
Yasada istişare yapılmadan değişiklik yapılmaması gerektiğine işaret eden Maviş, “Buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Maviş, okullardaki öğrencilerin yüzde 40’ının KKTC vatandaşı olmadığını, 45 farklı ülkeden öğrenci olduğunu belirtti.
Okulların yüzde 65’inde gece bekçisi, yüzde 30’unda interneti olmadığını ifade eden Maviş, diğer eksikliklerle ilgili de yüzdelik oranlarını paylaştı.
Maviş, “Eğitim bu şekilde yönetilemez, sadece duvara toslar. Katılımcılık önemli, diyalog önemli. Son sözü öğretmen söyleyecek” ifadelerini de kullandı.
Elmalı: Samimiyetsizlik ve kabul edilemez
KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı, hükümetin sendikalarla istişare yapmadan Öğretmenler Yasası’nda değişiklik yapmak istemesini, “samimiyetsizlik ve kabul edilemez” olarak değerlendirdi.
Elmalı, birçok okulda ciddi alt yapı sıkıntısı olduğunu, bu durumu fotoğraflayarak yayınladıklarını söyledi. Hükümetin toplum menfaatine icraat yapmadığını belirten Elmalı, bakanlığın sendikaların sorularına cevap vermediğini dile getirdi.
Elmalı, bakan Çavuşoğlu’na da aşağıya inmesi çağrısı yaptı.
Eylem öncesi de açıklama yaptılar
İki sendika, eylem öncesi yazılı açıklama yaptı. Yapılan ortak açıklama şöyle:
“Eğitim alanında yapılması öngörülen dönüşümler tüm paydaşların katılımı ve ortak mutabakatı ile gerçekleştirilmelidir. Paydaşların görüşleri alınmadan, bir ön çalışma gerçekleştirilmeden, üzerinde yeterince tartışılmadan, araştırma yapılmadan, veri toplanmadan, ihtiyaçlar belirlenmeden anlık ve tek taraflı alınan kararlarla oluşturulan tasarılar, eğitimde geri dönüşü olmayan zararlar verebilecektir. Sendikalarımız, eğitim alanında değişim, gelişim ve dönüşümün en önemli destekçisidirler. Pandemi döneminde mesai kavramı gözetmeksizin özveri ile çalışarak öğrencilerinin eğitim/öğretim hakkına sahip çıkan öğretmenlerimiz eğitim alanındaki her sürecin yadsınamaz bir parçasıdır. Ödev ve sorumluluklarını fazlasıyla yerine getiren öğretmenlerin haklarını geriye götürerek cezalandırmak yerine, eğitim/öğretim faaliyetleri ile birlikte bu hakları daha ileriye taşımak, öğretmenlik mesleğini daha cazip bir hale getirmek tüm paydaşların ve özellikle de eğitimi yönetenlerin birincil görevidir.”