Covid-19’un ülkemizde henüz patlamadığı dönemi yaşadığımız süreçte okulların yüz yüze veya uzaktan eğitim şeklinde açılması çok tartışılmıştı. Ta ki yeni Bakan Olgun Amcaoğlu’nun okulları “Yüz yüze” eğitime açıyoruz açıklamasını yapana kadar. Yüz yüze açılır gibi oldu ama yerel bulaş patlaması ile 1 gün sonra yine okullar yüz yüze eğitime kapatılmak zorunda kaldı. Tek çare online eğitim. Tahminimce bu yılki eğitim süreci online şekilde sonlandırılacak gibi.
Sınıf ortamında öğretmen öğrenci ilişkisine dayanan eğitim yerini sanal ortamda yine öğretmen öğrenci bağını online olarak kurup dersleri uzaktan eğitim sistemine dönüştürmüştür.
Peki ülkemizde online eğitim ne durumda?
Özel okullar ve devlet okulları arasında bir kıyaslama yapacak olursak süreç nasıl gidiyor?
Gerek öğretmenlerin gerekse öğrencilerin katılım seviyesi ne durumda.
KTÖS ve KTOEÖS sene başından sürekli seslendirdi. Şartlar online eğitime uygun mu? Bakanlık oluşturulan komite ile devlet okullarını on-line sisteme yeterli hazırladı mı? Alt yapılar yeterli mi? Öğretmenler buna hazırlıklı mı? Öğrencilerin % kaçı bu sistemde eğitim görebilecek ortamda yaşıyor.
Evlerde internet veya dersleri takip edecek cihaz kaç öğrencide yok?
Zaman zaman elektrik kesintisi, zaman zaman internetlerdeki çöküş hep bunlara engel.
Bir gerçek var ki Özel Okullarda online eğitimin daha ciddi ve daha yüksek katılımlı bir şekilde devam ettiğini biliyoruz.
Peki devlet okullarında bu böyle mi? Tüm öğrencilerde internet imkanı veya laptop, akıllı telefon, bilgisayar gibi imkan olmayabilir.
Kıbrıs Türk toplumu içerisinde duyarlı çok sayıda iş adamı, kurum ve kuruluşlar var. Basından takip edip görüyoruz. Bir çoğu kendi imkanları ile ihtiyaçlı kişilere tablet ve internet erişimi sağlıyor. Bunların daha planlı ve programlı bir şekilde devam etmesi için Eğitim Bakanlığı okul yönetimleri ile bir ihtiyaç tespiti yapması gerekir.
Devlet okullarına baktığımız zaman ki oğlum da devlet okulunda mazeretlerden dolayı boş geçen dersleri var. Okullardan telefonlara gelen mesajlarda derslerde işlenen konuların sınavlara dahil olduğu belirtiliyor.
Öğrenciler internet ortamında yaşanan sıkıntılardan dolayı tüm derslere katılamıyor. Bu olumsuzlukla bazı öğretmenlerimiz de karşılaşıyor.
Süreç bu şartlarda devam ederken Eğitim Bakanlığı dönem sınavları ve sonraki süreç sonrası ne gibi planlama yaptı?
Mezun olacak öğrenciler, özellikle 8.ve 12. Sınıflar için çok sıkıntılı ve belirsizliklerle dolu bir süreç devam ediyor.
Pandemi paniğine kapılıp giderken eğitim de bundan nasibini alıyor.
(Necati Özsoy)