Süperbilgisayarda Dünya’nın geleceğini simüle eden bilim insanları, Pasifik Okyanusu’nun giderek küçüldüğü ve 200 ila 300 milyon yıl içinde gezegende tek bir kıta olacağı sonucuna vardı.
Avustralya’daki Curtin Üniversitesi ve Çin’deki Pekin Üniversitesi’nden araştırmacılar, Dünya’nın tektonik plakalarının evrimini ve gelecekte alacakları hali gözler önüne serdi.
Hakemli bilimsel dergi National Science Review’da yayımlanan araştırmanın başyazarı Dr. Chuan Huang, “Son 2 milyar yıldır, kıtalar her 600 milyon yılda bir süper kıta oluşturmak üzere çarpışıyor” diye konuştu.
Gezegendeki karasal kütlelerin bir araya toplanarak oluşturduğu bütün kara parçasına “süperkıta” adı veriliyor.
Bilim insanlarına göre yaklaşık 320 milyon yıl önce Dünya, Pangea adı verilen bir süperkıtadan oluşuyordu. 170 ila 180 milyon yıl önce dinozorların gezegende hüküm sürdüğü dönemde bu kara parçası bölündü ve zamanla bugünkü 7 kıtayı meydana getirdi.
Araştırma ekibinin simülasyonu, tektonik plakaların yeniden bir süperkıta oluşturmak üzere hareket ettiğini ve bu kıtanın Pasifik Okyanusu’nun ortadan kaybolmasıyla meydana geleceğini ortaya koydu.
Simülasyon, Atlantik veta Hint Okyanusu’nun altındaki tektonik plakaların kalınlığının ve gücünün zamanla azaldığını gösterdi. Bu, Dünya’nın oluşumundan bu yana giderek soğumasından kaynaklanıyor ve süperkıtanın bu okyanuslar aracılığıyla ortaya çıkmayacağı anlamına geliyor.
Öte yandan Pasifik Okyanusu’nun yılda birkaç santimetre küçüldüğü ve bu küçülmenin daha dinozorlar çağında başladığı belirtiliyor.
Simülasyona göre de 165 milyon kilometre karelik okyanus 300 milyon yıldan daha kısa bir süre içinde kapanacak.
Huang, “Ortaya çıkacak yeni süper kıtaya şimdiden Amasya adı verildi. Çünkü bu kara parçasının Amerika ve Asya kıtalarının çarpışması ve Pasifik Okyanusu’nun kapanmasıyla oluşacağına inanılıyor” ifadelerini kullandı:
Avustralya’nın da bu önemli olayda rol oynaması bekleniyor. Önce Asya’yla çarpışacak ve ardından Pasifik Okyanusu kapandığında Amerika ve Asya’yı birleştirecek.