MEME AMELİYATLARI
Erkeklerde meme ameliyatı gerektiren en sık görülen durum “jinekomasti” olarak bilinen meme büyümesidir.
Bu durum bazı tümörlere, hormon düzensizliklerine bağlı olabileceği gibi hastaların büyük çoğunluğunda herhangi bir nedene bağlı değildir. Tedavide tek başına liposuction (yağ alma) ya da liposuction ile birlikte büyümeye neden olan bezlerin bir kısmının çıkarılması gerekebilir.
Ancak bugünkü yazımızın asıl konusu kadınlardaki meme ameliyatlarıdır.
Kadınlarda memede kitle ve/veya kanser nedeni ile yapılan ameliyatlar ile kanser sonrası yeniden meme oluşturmak için yapılan ameliyatları da bir başka yazıya bırakıyoruz.
Geriye kalan meme ameliyatlarını kabaca üçe ayırabiliriz:
MEME BÜYÜTME
Birincisi meme büyütme ameliyatlarıdır. Meme büyütme işlemi genellikle silikon implantlarla yapılmaktadır. Genellikle dedik çünkü bazen, seçilmiş hastalarda hastanın kendisinden alınan yağların kullanılması ile de meme büyütme yapmak mümkündür.
Yüzde kullanılan dolgulara benzer malzemelerle yapılan meme büyütme yöntemini kesinlikle önermediğim için o konuya hiç girmiyorum.
Meme büyütme amacıyla günümüzde en çok kullanılan yöntemde meme altındaki katlantı bölgesinden yaklaşık 4 santimlik bir kesi yapılır. Kesi yapıldıktan sonra ameliyat öncesi yapılan planlamaya göre silikonun konulacağı kas altı veya kas üstü bölgesi hazırlanır. Uygulanacak silikon implantın büyüklüğünün belirlenmesi için “sizer” denilen ölçü kalıpları kullanılır. Uygun boyut saptandıktan sonra silikon implantlar yerleştirilir ve kesilen yerler dikilerek ameliyat sonlandırılır.
İşlem genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık bir saat sürer. Hasta bir gece hastanede gözlem altında tutulur. Hasta taburcu edildikten sonra yaklaşık 4 hafta boyunca “tıbbi sütyen” giymek zorundadır. Hasta 3 ay boyunca ağır sporlardan uzak durmalıdır.
MEME KÜÇÜLTME
Meme küçültme ameliyatı çoğu zaman estetik kaygılardan çok sağlık sorunları nedeniyle yapılmaktadır.
Bu işlemde memede izler kalmaktadır. Bu izler kullanılan tekniğe bağlı olarak değişmektedir. En sık kullanılan teknik “Ters T” şeklinde iz bırakan yöntemdir. Çıkarılan parçalar histopatolojik incelemeye gönderilir.
Ameliyat nedeni ile içeride birikebilecek doku sıvısı ve kanların dışarıya alınması için genellikle drenler uygulanır. Bu drenler gelen sıvı miktarına göre 24-48 saatte çekilirler.
Sonrasında yine 4 hafta boyunca tıbbi sütyen uygulaması vardır.
Dikişler genellikle 10-15 günler arasında alınır. Ardından iz tedavisine başlanır.
Hasta belirli aralarla 3 ay boyunca takip edilir.
MEME DİKLEŞTİRME (TOPARLAMA)
Meme içindeki süt bezlerinin ve yağ dokusunun azalmasına bağlı olarak memenin aşağıya doğru sarkması sonrası bu görünümü düzeltmek için yapılan ameliyattır.
Toparlama için kullanılan teknikte de meme küçültmedeki gibi izler kalmaktadır.
Bu işlem bazen hastanın kendi dokuları ile yapılabilir. Ancak bazı durumlarda hastanın kendi meme dokusu yeterli büyüklükte bir meme oluşturmak için yeterli olmayabilir. Bu durumda silikon implant kullanılarak meme hacmi artırılabilir.
Toparlama ile birlikte silikon implant kullanılması gereken durumlarda doktorun kişisel tercihine göre ya iki işlem aynı seansta veya iki farklı ameliyat şeklinde yapılabilir.
Sorularınız ve merak ettikleriniz için bana ulaşabilirsiniz.