Yaş, yerçekimi, güneş, sigara ve genetik gibi faktörler yüz yaşlanmasının hızını ve derecesini belirler.
Yüz yaşlanması sadece “sarkma” değildir.
Yüz yaşlanması sırasında deri içerisinde bulunan kollajen, hyalüronik asit, elastik lifler gibi maddeler de azalmaktadır. Bu da deride mat bir görünüme neden olur.
Kısaca söylemek gerekirse yüz yaşlanması tek boyutlu değildir.
Böyle olunca da tek başına yüz germe ameliyatı bile yüz yaşlanmasına ait tüm sorunları çözmez.
İdeale yakın bir sonuç elde edebilmek için birkaç uygulamayı bir sıra içerisinde hep birlikte yapmak gerekmektedir. Bu işlemlerin başında elbette ameliyat gelmektedir ancak hastalar çoğu zaman ameliyat sözcüğünü duydukları anda tedirgin olmaktadırlar.
Şimdi; yüz yaşlanması ile gelen bir hastada yapılabilecekleri yazalım. Unutmayın, bu işlemleri tümünün aynı anda yapılması gerekmiyor. Hatta çoğu zaman tümünün yapılmasına da gerek yok. Hastanın durumuna göre karar verilmelidir.
Yüz Germe
Yüz yaşlanmasında en belirgin özellik dokuların aşağıya sarkmasıdır. Sarkmış dokuları eski yerlerine almanın en etkin yolu ameliyattır. Yani yüz germedir. Uygun hastalarda oldukça iyi sonuç veren bir yöntemdir. Yaklaşık 3-4 saat süren bu ameliyatta toplam iyileşme süreci yaklaşık 20 gündür. Bu ameliyatları sadece Plastik cerrahi uzmanları yapabilir.
İp Askı
Ameliyatı tercih etmeyen, ya da ameliyat için henüz erken olduğunu düşündüğümüz ama sarkmanın da hastayı çok rahatsız ettiği durumlarda “ip ile askı” yöntemine baş vurulabilir. Uygulaması kolay bir yöntemdir ancak şişliklerin, deri fazlalıklarının tam oturması için yaklaşık bir aya ihtiyaç vardır.
Cihaz Uygulamaları:
Bu konuda yaygın olarak kullanılan cihazlar arasında lazerler, fokuslu ultrasonlar, iğneli radyofrekanslar gibi pek çok farklı cihaz sayılabilir. Bu cihazların çoğu zaman deri üzerinde çıplak gözle görülebilen bir etkileri olmadığı için, bu cihazların zararsız oldukları düşünülmektedir. Bu nedenle de bu konuda eğitim almamış doktorlar kadar hiç tıp eğitimi almamış güzellik uzmanları ve hatta diyetisyenler tarafından bile kullanılmaktadırlar.
Her fırsatta dile getirdiğim gibi, ülkemizde bu konuda ciddi yasal boşluklar mevcuttur. Bu konuda Türkiye’de çok ayrıntılı yasal düzenlemeler mevcuttur. En kısa sürede benzer düzenlemelerin ülkemizde de gerçekleşmesini ve bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş bu konuların denetlenmesinin daha etkin bir şekilde yapılmasını arzu ediyoruz.
Botoks ve Dolgular:
Botoks, kozmetik amaçla yüzde sadece 3 bölgedeki çizgilerin önlenmesi amacıyla kullanılmak üzere ruhsatlandırılmıştır. Bunlar kaş çatma, kaş kaldırma ve kaz ayağı dediğimiz çizgilerdir.
Dolgular; adından da anlaşılacağı üzere bir boşluğu, bir çukurluğu doldurmak amacıyla kullanılırlar. Çoğunluğunun içeriğindeki temel madde hyalüronik asittir.
Hyalüronik asit vücudun her yerinde ama özellikle deride bol miktarda bulunan, en önemli özelliklerinden birisinin su tutmak olduğu bir maddedir. Bu özelliği sayesinde deri içine yapıldığında su tutup şişerek derideki ince çizgilerin azalmasını ve derinin daha canlı, daha nemli görünmesini sağlamaktadır.
Peeling (Soyma)
Deri yüzeyini gençleştirme yollarından birisidir. Bu amaçla lazer cihazları, kimyasal ajanlar, dermapen gibi uygulamalar kullanılabilir. Derinin en üst tabakasının soyularak, alttan yeni ve genç bir derinin gelmesi esasına dayanır.
Bütün bu uygulamaları işin uzmanı bir doktora yaptırınız. Herhangi bir doktora değil ama. Her işin bir uzmanı vardır. Estetik amacıyla yaptıracağınız cerrahi olan uygulamalar için bir PLASTİK CERRAHİ uzmanına, cerrahi olmayan estetik uygulamalar için ise bir plastik cerrahi veya bir dermatoloji uzmanına müracaat ediniz.
Derimiz vücudumuzdaki en büyük ve en önemli organımızdır. Onu ehil olmayan kişilere emanet etmeyiniz.