Şahiner: CYPFRUVEX ödemelerindeki gecikme üreticiyi zora soktu
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, var olabilmenin yolunun üretimden geçtiğini belirtti.
Şahiner, tarıma ayrılan bütçenin yeterli olmadığını söyleyerek, fiyatların arttığını, üretimin ve üretici sayısının azaldığını kaydetti.
Sektörün korunması gerektiğini dile getiren Şahiner, bu bütçeyle bunun yapılamayacağını savundu.
Şahiner, Güzelyurt ve Lefke bölgesinde narenciyede fiyatların daha iyi seyrettiğini, bunun bölge için hayati önem taşdığını söyledi. Bu sektöre güvence sağlanması gerektiğini söyleyen Şahiner, CYPFRUVEX’in mandora konusunda fiyat açıklamadığını, “bunun tüccara işlemek anlamı taşdığını” söyledi.
Narenciyede yeni pazarlara açılmak ve bunun için de belli bir standart ortaya koymak gerektiğini dile getiren Şahiner, doğrudan gelir desteklerinin doğru yönetilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Şahiner, doğrudan gelir desteğinin rekolteyi artıracak şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Girdi maliyetlerinin artığına işaret eden Şahiner, birçok alanda kooperatifleşmenin, girdi maliyetlerini azaltabileceğini belirtti.
Şahiner, CYPFRUVEX ödemelerinde gecikmenin üreticiyi zora soktuğunu söyleyerek, ürün ve doğrudan gelir desteğinin zamanında ödenmesinin önemine işaret etti.
Yaş sebze ve meyve üretiminin piyasadaki değerinde değinen Şahiner, planlı üretimden bahsedebilmek için kayıt tutulması gerektiğini belirtti. Şahiner, zirai ilaç kalıntılarına değinerek, satışı yapılacak yerli ürünlerde ve ithal ürünlerde, sıfır zirai ilaç kalıntısının sağlanması gerektiğini, buna yönelik caydırıcı ceza ve yaptırım getirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Yem hammadesi ürününün ülkede üretimine yönelik çaba harcanması gerektiğini dile getiren Şahiner, ham madde fiyatlarının üretimi kötü bir noktaya getirme riski bulunduğunu söyledi.
Hayvancılıktaki sorunlara işaret eden Şahiner, “Bu şartlar altında hayvancılık sektörünün devam etmesi mümkün değildir” dedi.
Şahiner, balıkçılıktan elde edilen katma değerin düşük olduğunu, bu alanda katma değer ve istihdam elde edilebileceğini ancak yatırım yapılmadığını söyledi.
Şahiner, ihalesiz yöntemlerden dolayı girdi maliyetlerinin şişirildiğini savundu.
Orman yangınlarııyla ilgili mücadelede hangi noktada olunduğunu, nasıl önlemler alındığını soran Şahiner, çam kese böceğiyle ilgili ilaçlamanın önemli olduğunu belirtti. Şahiner, su yönetimi konusunda nasıl planlama yapıldığını sordu.