Serkan Soyalan yazdı: Beşiktaş Müzesi
Çok uzun yıllardan beridir Beşiktaş Vodafone Park’ta aşığı olduğum Beşiktaş’ın karşılaşmalarını izledim. Kara Kartal ile bu buluşmalarımız ta İnönü Stadı dönemlerine dayanır.
İnönü zamanları daha bir yoğun duygular barındırıyor içimde, hatta Antalya Lara’daki Kartal Yuvası’nda İnönü Stadı’ndan alınan ve hatıra olarak saklanıp, sergilenen bir koltuk bile beni bu günlerden alıp, 90’lı yıllara taşımıştı.
Bu kez bir fırsatını bulup attım kendimi Beşiktaş Müzesi’ne ve yol aldım nice şampiyonluğa, gollere ve başarılara.
Türkiye’de spor tarihi ve kültürü adına ilk spor müzesi özelliğini taşıyan Beşiktaş JK Müzesi, 11 Aralık 2001 tarihinde İnönü Stadyumu içinde Türkiye’nin ilk özel spor müzesi olarak açılmış olup Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 28 Haziran 2007 tarih ve 112603 sayılı onayı ile tescil edilmiştir.
Çağdaş müzecilik perspektifiyle yenilenen müze, Şubat 2017’de ziyarete açıldı.
Ülkemizin spor tarihine tanıklık eden Beşiktaş JK, 120 yıllık tarihini günümüz spor kültürüne kaynaklık etmek üzere hazırladığı çağdaş sergileri ile müze koleksiyonunu bilgi nesnesine dönüştürürken, ziyaretçi deneyimini esas alan uygulamaları ile konuklarını dijital dünyada keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.
Vodafone Park’ın tarihi 19 Mayıs kapısından girilen Beşiktaş JK Müzesi, iki kat üzerine yerleşmiş 1650 m2’lik bir alanla Türkiye’nin en büyük spor müzesi olma özelliğini de taşıyor.
Müze ziyareti sonrasında rehber eşliğinde stadyum turuna çıkarken, futbolcuların soyunma odası, stada çıkış koridorları, Vodafone Park’ın zemini ve locaları yakından görme, hayal yolculuğunda uzun bir yolculuğa çıkma şansını yakalamış olduk.
Maçsız bir günde Beşiktaş’ın futbol mabedini derinlemesine incelemek, gezmek taraftarı olduğum kulübüme daha bir hayranlık duymama neden oldu. Bu sadece bir taraftar gezisi olarak algılanmamalı, futbola meraklı olan herkesin, yolu İstanbul’a düşerse, tarihsel öğeleri görebileceği bu müzeye gitmesi gerekli diye düşünüyorum.