Serkan Soyalan yazdı: Mısır Apartmanı ve “Ersoy’un Hatıra Evi”
Mısır Apartmanı, İstanbul Beyoğlu’nun en gözde apartmanlarından biridir. Bu tarihi apartman Sent Antuan Katolik Kilisesi’nin yanı başında, İstiklal Caddesi (Cadde-i Kebir)’nde yer alır.
Apartmanın tarihine baktığımızda, 1910 yılında yıkılan Trocadero Tiyatrosu’nun yerine, Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık konak olarak yaptırıldığını görüyoruz.
İstanbul’un ilk betonarme yapılarından biri olan Mısır Apartmanı, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı Art Nouveau tarzını yansıtır.
Konağın Sahibi Abbas Halim Paşa tarafından kişisel konut olarak yaptırılmışsa da, Paşa’nın ölümünün ardından yapı, varisleri tarafından katlara ayrılmak suretiyle apartmana dönüştürülmüştür.
***
Tarihi bina 100 yılı aşkındır birbirinden önemli konukları ağırladı… Şairler Mehmet Âkif Ersoy ve Mithat Cemal Kutbay bunlardan başlıcaları.
Mustafa Kemal’in dişçisi Sami Günzberg’in de muayenesi Mısır Apartmanı’ndaydı. Hatta Mustafa Kemal de diş muayenesi için bu binaya geliyordu.
***
Türk şair Mehmet Âkif Ersoy, 10 yıl kadar kaldığı Mısır’dan 16 Haziran 1936’da Türkiye’ye döndükten sonra bu apartmana yerleşti ve ölümüne kadar da bu apartmanda yaşadı.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yıldönümünde Mehmet Âkif Ersoy’un konakladığı daire, “Mehmet Âkif Ersoy Hatıra Evi”nin açılışı da gerçekleşti.
Geçtiğimiz haftalarda ziyaret etme şansım oldu bu hatıra evini.
İçerisinde hem Ersoy’un eserleri, hem de onun kaleme aldığı eserleri sergileniyor. Ev içerisine yerleştirilen ekranlarda, belgesel gösterimi ve şiir dinletisi de ziyaretçilere sunuluyor.
Mehmet Akif Ersoy’un kişisel eşyalarının da sergilendiği hatıra evinde, ölümünün ardından adına basılan pul, zarf ve paralar da yer alıyor.
***
Hatıra evini ziyarette bir fotoğraf karesi var ki, Türk edebiyatında da çok büyük yere sahip isimler bu apartmanda Mehmet Âkif Ersoy’un “Âsım” eserini kutluyorlardı. Sofrada Mehmet Âkif Ersoy’un yanısıra, Şair-i Azam olarak anılan “Makber”in yazarı Abdülhak Hâmid Tarhan, Süleyman Nazif, Mithat Cemal Kuntay, Cenab Şahabeddin ve Sami Paşazade Sezai de yer almakta.
***
Bu hatıra evini ziyaret ederken, beklentimin daha yüksek olduğunu da buradan belirtmek isterim. Daha bir modernize edilmiş ve eskinin izlerinin silindiğini, beni tam anlamıyla tatmin etmediğini de belirtmek isterim.