Serkan Soyalan yazdı: Süt Kardeşler
Önceki akşam Yakın Doğu AKKM’de Süheyl & Behzat Uygur Tiyatrosu’nun “Süt Kardeşler” oyununu izledim.
İlk olarak Türk Tiyatrosu’nun ustalarından Nejat Uygur tarafından sahnelenmiş olan, Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu tarafından günümüz yorumuyla sahnelenen oyunun başından sonuna kadar pür dikkatle izlediğimizi ve salondan yükselen kahkahaları duydukça da salonun keyif aldığını söylemeliyim.
Türk sinemasından aşina olduğumuz Süt Kardeşler oyununu, daha önceden Nejat Uygur tarafından tiyatroya uyarlanmıştı. 2019’dan itibaren de Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. Bir türlü denk gelip de izleyememiştim bu oyunu, ayağımıza kadar gelince de koşar adımlarla gidip izledim.
Bahriyeli iki askerin bilerek izin kağıtlarını değiştirmesi sonucu ortaya çıkan karışıklık, Bahriyeli Komutan Gazanfer sayesinde sonuca kavuşturuluyor.
Geleneksel Türk Tiyatrosundan örnekler sunan oyun, sahne, dekor ve kostümleriyle oyunu izleyenleri 1950’li yıllara götürüyor.
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kaleme aldığı oyundan çıktığımda, “İyi ki de izlemişim” dedim kendi kendime.
Sahnede büyüyen Behzat ve Süheyl Uygur kardeşlerin yanında, Nurten İnan, Hakan Efe, Mesut Yılmaz ve Elif Gönlüm’ün de başarılı performansları, oyunu alıp sürükledi.
Yer yer ince mesajların yanında tuluatlarla renklenen oyunun sonunda konuşan Behzat Uygur, Kıbrıs’a yeniden geleceklerini söyledi. Gidemeyenlere duyurulur.
Madem Süt Kardeşler’den konuyu açtık, sinemadaki Süt Kardeşler filmine de bir değinelim.
Şener Şen, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Ayşen Gruda gibi dev sanatçıların kamera karşısına geçtiği filmde, yıllardır kimsenin sahip olamadığı konağın sahibi Melek Hanım, sütoğlu Şaban sanıp da Şaban’ın arkadaşı Ramazan’ı eve alır. Fakat sinirli abisi Hüsamettin’e Ramazan’ı “damadı Bayram” olarak tanıtır.
Konağa gerçek Şaban ve gerçek Bayram’ın gelmesiyle işler karışır. Bayram’ın kardeşi Bihter’e âşık olan Şaban, onun peşinde dolanır. Bayram’ın babasının eve “Gulyabani” adında bir canavar sokmasıyla işler iyice karışır. Olayı çözen Şaban, damat Bayram ve emir eri olan Ramazan madalya alır.
1976 yılında vizyona giren filmin çekimleri İstanbul Yeşilköy‘deki Simenoğlu Köşkü‘nde gerçekleştirildi.